Rustige wandelroutes in de Regio Arnhem

Wandelen is een gelukkig activiteit die altijd mag! Zelfs in tijden van corona mogen we nog steeds lekker naar buiten om een frisse neus te halen en de nodige vitamine D op te doen. Wandelingen maken in de natuur is dan ook ongekend populair. Niet zo gek, want wat is er nu fijner dan even je hoofd leeg te maken en te genieten van een ommetje door de groene regio Arnhem? Natuurlijk wil je wel graag wandelen op de plekken waar het niet te druk is. Daarom werken we samen met De Gelderlander om rustige alternatieven aan te bieden voor de bekende plekken en routes. De komende maanden gaan bekende Gelderlanders Margot Ribberink (voormalig weervrouw en klimaatdeskundige) en Ap Dijksterhuis (schrijver, spreker, hoogleraar en ondernemer) bij toerbeurt tien weken lang een rustige wandelroute in de regio Arnhem, het Rijk van Nijmegen en op de Veluwe wandelen. Wekelijks vertellen ze in een column over hun ervaringen en alles wat ze onderweg tegenkomen. Treed in de voetsporen van Margot en Ap, lees meer over de verborgen parels van de regio en vind moeiteloos alternatieven voor de bekende, maar enorm drukbezochte natuurgebieden zoals de Posbank.

Rondje Valburg

Even uitwaaien, bewegen, je gedachten verzetten in de natuur, zeker in deze tijd is dat voor veel mensen belangrijk. Maar het zal niemand ontgaan zijn, het is druk in de natuur. Speciaal voor de Gelderlander heeft Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen 10 wandelingen door onze mooie provincie uitgezocht die bijzonder de moeite waard zijn en waar het niet zo druk is. Margot Ribberink (weervrouw) en Ap Dijksterhuis (psycholoog), beiden verwoed wandelaar, liepen de routes en delen hun ervaringen. 

Lees verder

Pommetje Horlepiep

Als ik in Valburg voor het oude kerkje sta zie ik donkere stapelwolken in de verte. Ze drijven in mijn richting. Ik ben benieuwd.

Na vijf minuten word ik al bevangen door nostalgie. Ik loop over de Julianastraat, een slingerende landweg met een sloot waarnaast knotwilgen staan. Ik passeer een voortuin met een schitterende treurwilg, oude boerderijen met rieten daken en kippen achter het huis. Als ik een paar honderd meter verder, aan het einde van de Julianastraat, twee keer vlak achter elkaar een Fiat 500 zie staan weet ik het helemaal zeker. Alles is hier net iets lager, iets kleiner en iets knusser dan ik gewend ben. Is er trouwens een verkiezing voor mooiste straat van Nederland?

Op een smal pad dat tussen twee rijen boerderijen doorloopt zie ik de achterkant van de huizen. Nog meer kippen, een paar schapen, een paard, een oude tractor. Ik krijg het gevoel dat ik een eeuw terugga in de tijd; ik wandel door de wereld van Swiebertje en Pommetje Horlepiep. Via de Dorpsstraat bereik ik het Wilhelminahuis, een statig wit pand dat ooit dienst deed als vakantiekolonie van een psychiatrische instelling. Het is mij vaker opgevallen dat psychiatrische klinieken en aanverwante instellingen vaak mooie gebouwen tot hun beschikking hebben. Het heeft iets troostends.

Dan loop ik de Broekstraat in. Had ik al gevraagd of er een verkiezing is voor mooiste straat van Nederland? Er staat een electriciteitshuisje uit lang vervlogen tijden met een bordje waarop staat ‘Provinciale electriciteitswerken.’ Uiteraard staat er ook dat het levensgevaarlijk is vanwege de hoogspanning, maar hier in de Betuwe, waar de wereld knusser is, geloof ik dat niet echt. Levensgevaarlijk? Ja, ergens anders wel, maar hier toch niet? Ik leg mijn hand tegen de muur van het huisje. Er gebeurt niets. Zie je wel.

Dan loop ik verder en even lijkt de idylle weg omdat ik in de richting van de A50 loop. Maar het valt mee; ik hoor het verkeerslawaai, ook de aanblik van de stromen auto’s is niet fijn, maar ik maak er geen deel van uit. Het gedoe vergroot zelfs het contrast met de rustige weg waarover ik loop. Wel komen nu de wolken steeds dichterbij, en al snel voel ik de eerste druppels. Het is echter een lichte bui, regen waarbij mannen op Sicilië langzamer gaan lopen om te laten zien dat het water ze niet deert. Ik begin luidkeels te zingen. Even gaat het harder regenen – ook mannen op Sicilië vinden dit echte regen – en merk dat de neerslag de verkeersgeluiden absorbeert. Ik hoor alleen de regen op de weg en in de sloot naast me.

Na een bocht in de weg heb ik de A50 in mijn rug en de twee kerktorens van Valburg voor me. Ik passeer De Mellard en ga nog verder terug in de tijd. Het landhuis is gebouwd in de 17de en 18de eeuw en terwijl ik sta te mijmeren over hoe prettig het voelt om je in een andere tijd te wanen, gebeurt er iets dat door een regisseur verzonnen moet zijn. Er rijdt een paard en wagen in mijn richting.

Ik maak een foto met het landhuis op de achtergrond en als het voertuig me passeert stoppen ze. De oude man op de bok zegt tegen de jongen naast hem: ‘Die meneer maakte een foto. Misschien komen we wel in de krant.’ ‘Dat zou zomaar kunnen,’ antwoord ik.

Vorige columns - van Ap en Margot

Meer wandelinspiratie opdoen

Rondje Driel

Het Rondje Driel, in totaal 5 kilometer, komt door het rivierenlandschap en de uiterwaarden van de Rijn. Onderweg passeer je het indrukwekkende stuwencomplex, en kijk je op de dijken tegen de Veluwse stuwwal aan. Je ziet boomgaarden, wielen en oude steenfabrieken. Ook fijn om te weten: je wandelt grotendeels over geasfalteerde wegen en het start- en eindpunt is Café Zeldenrust. 

Lees verder
Bekijk Rondje Driel
Driel sluizencomplex Margot Ribberink

Rustige ommetjes - in de Liemers

 • Rondje Horstenpark

  Dit ommetje brengt je door het Horstenpark dat gelegen is tussen Westervoort en Duiven. Het park is mooi groen en er is ook genoeg te beleven voor kinderen. Deze wandeling is ideaal voor tijdens je lunchpauze of als je iets wilt leren over de directe omgeving van het park.

  Bekijk wandelroute
 • Autovrij wandelen in Didam

  Deze wandeling loopt door het groene cultuurlandschap in de onbebouwde kom van Didam. De naam zegt het al, je komt onderweg weinig auto's tegen want deze wandelroute is vrijwel volledig onverhard.

  Bekijk wandelroute
  Baal hooi
 • Het Duivenpad - Basisroute

  Tijdens deze wandeling leer je het stadje Duiven en omgeving op een andere manier kennen. Je wandelt langs diverse (historische) bezienswaardigheden en de route is ook toegankelijk voor mindervaliden of mensen in een rolstoel. De basisroute van het Duivenpad is onderdeel van een langere route (buitenroute).

  Bekijk wandelroute

Rondje Valburg

Wandel 10 kilometer door het landelijke gebied rondom Valburg, landgoed De Mellard en het idyllische buurtschap Eimeren. Met het Rondje Valburg ontdek je het landelijke landschap tussen Elst en Slijk-Ewijk. Wie weet spot je er wel een blauwbilgordel! Je wandelt langs rivierduinen, een oude tabaksboerderij, de resten van een Romeinse tempel en door idyllische lanen. De interessante geschiedenis van het gebied wordt in twee rondjes gecombineerd.

Lees verder
Bekijk route

Wandelroutes combineren - In de Betuwe

Meer wandelinspiratie - in de regio Arnhem