Rondje Driel

Type: Wandelroute
Afstand: 5.0 km

Rondje Driel

Type: Wandelroute
Afstand: 5.0 km

Het Rondje Driel komt door het rivierenlandschap en de uiterwaarden van de Rijn. Onderweg passeer je het indrukwekkende stuwencomplex, en kijk je op de dijken tegen de Veluwse stuwwal aan.

Tijdens de wandeling van Rondje Driel zie je boomgaarden, zomer- en winterdijken, wielen en oude steenfabrieken. Het gebied heeft tevens een rijke historie. Bij een mooi voorjaar staan de fruitbomen vanaf half april in bloei en vanaf juni kun je op diverse plekken langs de route heerlijke Betuwse kersen kopen.

Vanaf de dijk heb je een weids uitzicht over de stuwwal van de Veluwezoom. De stuwwal is tijdens de voorlaatste ijstijd, circa 150.000 jaar geleden, ontstaan doordat gletsjers de grond opstuwden. Bijzondere vormen van stuwen zie je vlak voor je. Het betreft de stuwen met de vizierbogen die het waterniveau in de Nederrijn, de IJssel en de Waal bepalen.

Als je graag vogels spot heeft de omgeving van Driel veel te bieden. Het weidegebied en de uiterwaarden zijn erg in trek bij weide- en watervogels. Afhankelijk van het moment in het jaar kun je kieviten, grutto’s, wulpen, ganzen, kok- en zilvermeeuwen en aalscholvers aantreffen. Ook heb je veel kans op het zien van een buizerd.

Het gebied rondom Driel is rijk aan geschiedenis over de Tweede Wereldoorlog en de Romeinse tijd. Op diverse plekken wordt de herinnering aan de inzet van de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade van generaal-majoor Sosabowski in stand gehouden. Deze brigade landde in september 1944 vlak bij Driel met de bedoeling om de Rijn over te steken om de Britse luchtlandingstroepen bij Oosterbeek te gaan versterken. Bovendien zijn er verschillende verwijzingen naar de Romeinse aanwezigheid in het gebied. Van 57 voor Chr. tot ongeveer 400 na Chr. liep er een Romeinse grensweg en een handelsroute door het gebied.

Algemene informatie:

  • Je wandelt grotendeels over geasfalteerde wegen. Ook als je rolstoelgebruiker bent of met een kinderwagen op pad gaat kun je de wandeling maken.
  • Het start- en eindpunt is Café Zeldenrust. Je kunt parkeren voor het café. In het dorp zijn meerdere horecagelegenheden

Download hier de brochure van het Rondje Driel.

Afstand
5.0 km

Dit ga je zien

Startpunt: Kerkstraat 29
6665 CE Driel
Eindpunt: Kerkstraat 29
6665 CE Driel