Operatie Market Garden

De slag om Arnhem

Tijdens Operatie Market Garden in september 1944 trachtten de geallieerden een aantal belangrijke bruggen in Noord-Brabant en Gelderland in handen te krijgen. Vervolgens moest worden opgerukt naar het Ruhrgebied, het hart van de Duitse oorlogsindustrie, om de oorlog te kunnen beëindigen. De een na laatste brug, de Waalbrug in Nijmegen, werd veroverd maar bij de brug in Arnhem stokte het geallieerde offensief. De slag om Arnhem was letterlijk ‘a bridge too far’. Nijmegen bleef na de mislukking van Operatie Market Garden lange tijd frontstad, terwijl Arnhem pas in april 1945 werd bevrijd.

Verdiep je bij onder andere de musea Airborne at the Bridge en Airborne Museum at Hartenstein in de indrukwekkende geschiedenis van de regio Arnhem. Lees hieronder meer over de evenementen, de herdenking en de routes rondom Operatie Market Garden en de Slag om Arnhem.

WANDELEN IN DE AIRBORNE REGION

Wil je graag meer te weten komen over Operatie Market Garden? Ga dan op pad op de vier speciaal ontwikkelde wandelroutes in de Airborne Region. Al wandelend ontdek je de (lokale) verhalen achter Operatie Market Garden. Probeer de vier routes in Driel, OosterbeekEde en Arnhem en wandel langs monumenten en bezienswaardigheden die met deze operatie te maken hebben. Herinner de slachtoffers en sta je stil bij de vrijheid. Meer weten? Lees dan verder en ontdek alles over de Airborne Region.

 

 

 

Lees verder
Lees meer
Sosabowski in Valburg met Maj Pascale Airborne Slag om Arnhem John Frostbrug

Beleef de historie

 • Historische plekken

  De Slag om Arnhem, die in september 1944 aan de oevers van de Rijn werd uitgevochten, maakte deel uit van de Operatie Market Garden. Dat was de codenaam van een groot offensief, met als doel vanuit het al bevrijde België in één keer door te stoten naar Midden-Nederland en vervolgens af te buigen naar Duitsland. Veel steden en dorpen zijn deels verwoest, om daarna weer opgebouwd te worden.

  Historische plekken
 • Market Garden

  In september 1944 begonnen de geallieerden met een van de grootste militaire operaties uit de Tweede Wereldoorlog. Operatie Market Garden was een gewaagd plan bedacht door de Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery. Lees hier meer over Operatie Market Garden.

  Market Garden vliegtuigen, liberation, veluwe
 • Bijzondere gebeurtenissen

  Precies 75 jaar geleden vocht Arnhem voor zijn vrijheid. Een mooi moment om terug te blikken op de gebeurtenissen die hier plaatsvonden. Naast de bekende Slag om Arnhem gebeurde hier namelijk nog veel meer.

  Bijzondere gebeurtenissen
 • Airborne Bridge

  Met fenomenaal uitzicht op de wereldberoemde John Frostbrug vertelt Airborne at the Bridge de persoonlijke verhalen van mensen die op deze plek vochten en sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem in september 1944.

  Lees meer
  Airborne Bridge
 • De wederopbouw

  Het wapen van Arnhem is een adelaar. Maar een phoenix had ook goed gekund. Na de oorlog is Arnhem bijna letterlijk herrezen uit haar as. 

  De wederopbouw
 • Wandelen in de Airborne Region

  Wandelen in de Airborne Region Airborneplein Arnhem

Routes in de Airborne Regio - fietsen en wandelen

Liberation Route Europe

De Liberation Route Europe volgt het spoor van de geallieerden in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. De route komt langs plekken die belangrijk waren tijdens de bevrijding van het Europese vasteland. Als je in de regio Arnhem (een deel van) de Liberation Route Europe loopt, vind je diverse gemarkeerde luisterplekken, bezienswaardigheden en historische locaties waar je meer te weten kunt komen over de oorlog en de bevrijding. Neem je smartphone mee en ga op pad!

Lees verder
Meer over de Liberation Route