Operatie Market Garden

Tijdens Operatie Market Garden in september 1944 trachtten de geallieerden een aantal belangrijke bruggen in Noord-Brabant en Gelderland in handen te krijgen. Vervolgens moest worden opgerukt naar het Ruhrgebied, het hart van de Duitse oorlogsindustrie. De brug in Nijmegen werd veroverd, maar bij Arnhem stokte het offensief en dit was letterlijk ‘a bridge too far’. Nijmegen bleef vervolgens lange tijd frontstad, terwijl Arnhem pas in april 1945 werd bevrijd. Verdiep je, onder andere bij het informatiecentrum Airborne at the Bridge, in de indrukwekkende geschiedenis van de regio Arnhem. 

Bijzondere locaties

Tijdens Operatie Market Garden is er veel gebeurd op verschillende locaties in de regio Arnhem. Ook bij locaties waar je niet snel de link legt met de Tweede Wereldoorlog, zoals bij Burgers’ Zoo en het Kröller-Müller Museum. Nieuwsgierig naar hun verhaal? Bekijk de video!

Beleef de historie

© Jurjen Drenth

Zichtbare herinneringen

De Slag om Arnhem, die in september 1944 aan de oevers van de Rijn werd uitgevochten, maakte deel uit van de Operatie Market Garden. Dat was de codenaam van een groot offensief, met als doel vanuit het al bevrijde België in één keer door te stoten naar Midden-Nederland en vervolgens af te buigen naar Duitsland. Veel steden en dorpen zijn deels verwoest, om daarna weer opgebouwd te worden.

vliegtuigen, liberation, veluwe

vliegtuigen, liberation, veluwe

© Liberation Route Europe

Operatie Market Garden

In september 1944 begonnen de geallieerden met een van de grootste militaire operaties uit de Tweede Wereldoorlog. Operatie Market Garden was een gewaagd plan bedacht door de Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery. Lees hier meer over Operatie Market Garden.

Glazen balkon, Eusebiuskerk

Glazen balkon, Eusebiuskerk

© Eusebiuskerk

Opmerkelijke plaatsen

Precies 75 jaar geleden vocht Arnhem voor zijn vrijheid. Een mooi moment om terug te blikken op de gebeurtenissen die hier plaatsvonden. Naast de bekende Slag om Arnhem (onderdeel van de Operatie Market Garden) met de poging van de Britten, Canadezen en Polen om de Rijnbrug van de Duitsers terug te veroveren, gebeurde hier namelijk nog veel meer.

© Jimmy Israel

Airborne at the Bridge

Met fenomenaal uitzicht op de wereldberoemde John Frostbrug vertelt Airborne at the Bridge de persoonlijke verhalen van de Britse luitenant John Grayburn, de Duitse Hauptsturmführer Viktor Eberhard Gräbner en de Nederlandse kapitein Jacob Groenewoud die op deze plek vochten en sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem in september 1944.

Lees meer

Samen herdenken en vieren

Precies 75 jaar geleden lag Gelderland van 17 september 1944 tot en met 5 mei 1945 in de frontlinie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met een programma boordevol activiteiten staan we in Arnhem en de rest van Gelderland stil bij de oorlog en vieren we dat we 75 jaar in vrijheid leven. Beleef de waarde van de vrijheid bij Bridge to Liberation, wandel mee met de Airborne Wandeltocht, ervaar de luchtlandingen op de Ginkelse Heide of ontdek verhalen uit de Tweede Wereldoorlog bij Airborne museum at Hartenstein en andere historische musea in de regio.

Het Airborne Museum at Hartenstein is wegens verbouwing tijdelijk gesloten tot 14 maart 2020.

Bekijk de volledige agenda

In het spoor van...

De Liberation Route is de route die de geallieerden in de laatste fase van de Tweede Wereld - oorlog aflegden tijdens hun bevrijding van het Europese vasteland. In de regio Arnhem vind je diverse luisterplekken, bezienswaardigheden en historische locaties die deze route markeren en van informatie voorzien.

Meer over de Liberation Route

Fietsen en wandelen - Duik in het verleden

Jouw Gelderland Herdenkt gids altijd op zak

  • In één app alle actuele activiteiten beschikbaar
  • Meerdere belevingsroutes met verhalen langs indrukwekkende historische locaties
  • Een overzicht van restaurants, hotels en campings direct bij jouw in de buurt

Download nu de gratis app via Google Play of de App Store: