Rustige fietsroutes in de regio Arnhem

In de regio Arnhem vind je tal van prachtige natuurgebieden en fietsroutes welke in elk seizoen de moeite waard zijn. Je wil het rijk natuurlijk wel het liefst voor je alleen! Daarom hebben we in dit artikel een aantal rustige fietsroutes voor je op een rijtje gezet. Zo kan je met genoeg inspiratie op pad! 

De regio Arnhem ligt prachtig in het groen en staat bekend om haar rijke historie, creativiteit en cultuur. De regio vormt de poort naar de Veluwe en je ontdekt er bosrijke stuwwallen met zicht op de uiterwaarden, herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en idyllische plaatsjes. Fiets over de slingerende dijken, verwonder je over de macht en pracht van kastelen en landgoederen en geniet van lekkere versnaperingen bij de vele culinaire locaties. Met deze rustige fietsroutes ontdek je alle hoogtepunten van de regio Arnhem en kom je langs de leukste plekjes voor ontspanning.

Langs kastelen en landgoederen

Het heuvelachtige landschap van de Veluwezoom had altijd veel aantrekkingskracht op welgestelde families. Ze bouwden er hun landhuizen en legden de mooiste tuinen en parken aan. Daarom staat de Veluwezoom nu bekend om ‘Gelders Arcadië’; het gebied van uitgestrekte landgoederen, buitenplaatsen en kastelen. Deze route brengt je door het westelijke gedeelte van dit gebied, prachtig gelegen tussen Het Nationale Park De Hoge Veluwe aan de noordzijde en rivier de Nederrijn aan de zuidzijde.

De route start bij Landgoed Mariëndaal waar je de bekende ‘Groene Bedstee’ vindt. Dit is een tunnelvormige beukenhaag van ruim 300 meter lang. Onderweg fiets je ook langs huis Zypendaal waar je het prachtige 18e-eeuwse interieur kunt bekijken. Natuurlijk leidt de route je ook langs andere kastelen en landgoederen, waar je terecht kunt voor een tussenstop.

 

 

Lees verder
Bekijk de route

Rondje Liemers

Als je je even wilt onttrekken aan drukke plekken en steden, kom dan fietsen in de Liemers! Je fietst er door fraaie, rustige natuurgebieden en kleine stadjes. Ook beleef je in de Liemers een rijke culturele historie! Het ‘Rondje Liemers’ begint in Zevenaar, waar je bij de Turmac Cultuurfabriek terecht kan voor diverse sociale, educatieve en culturele programma’s.

Breng ook een bezoekje aan het Kunstwerk! Liemers Museum, gelegen in de Cultuurfabriek. Daar worden kunstwerken en allerlei voorwerpen tentoongesteld over de geschiedenis van de Liemers. Deze route brengt je verder door afwisselend rivier- en weidelandschap, en komt langs bezienswaardigheden zoals de prachtige kasteelboerderij Huis Loowaard en de voormalige dakpannenen steenfabriek De Panoven. Let op: het pontje tussen 26 en 24 vaart een zomerdienst. Kijk op deveerstal.nl voor actuele vaartijden.

Lees verder
Bekijk de route
Dijk bij Oud-Zevenaar en Babberich, zicht op de kerk van Oud-Zevenaar

Water als wapen

Dat mensen water als wapen kunnen inzetten werd duidelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. In december 1944 overstroomde een groot deel van het Nederlands-Duitse grensgebied en ook in februari 1945 werden dijken in de omgeving van het Duitse Kleef ter verdediging opgeblazen. De soldaten maakten gebruik van het hoogstaande rivierwater ter verdediging tegen hun vijand. De overstromingen hadden grote gevolgen voor bewoners, strijdende partijen en binnenvaartschippers. Desalniettemin kon het water de opmars van de geallieerden uiteindelijk niet verhinderen.

Deze fietsroute brengt je langs locaties die de geschiedenis van het water tijdens de Tweede Wereldoorlog vertellen. Wijk wanneer je begint eerst een klein stukje van de route af, en bekijk tussen knooppunt 24 en 25 Landgoed Schoonderlogt; bekend van de beroemde serie Band of Brothers. Halverwege de route kom je langs het sluis- en stuwcomplex Driel, dat de watertoevoer naar het IJsselmeer regelt en nog altijd zorgt dat er voldoende zoet water beschikbaar blijft voor landbouw en scheepvaart.

Lees verder
Bekijk de route

Meer kilometers fietsen? - Bekijk ook deze routes!