Deze zuidelijke route neemt je mee door een dijk van een landschap, de Betuwe. De fleurige fruitgaarden, rivieren en dijken kenmerken het gebied. Na in Driel op de fiets te zijn gestapt kom je tussen knooppunt 19 en 18 langs Park Lingezegen.
Let op: Vanwege het coronavirus is het Renkumse veer tijdelijk gestremd. Kijk voor meer informatie op uiterwaarde.nl.
Deze zuidelijke route neemt je mee door een dijk van een landschap, de Betuwe. De fleurige fruitgaarden, rivieren en dijken kenmerken het gebied. Na in Driel op de fiets te zijn gestapt kom je tussen knooppunt 19 en 18 langs Park Lingezegen. Dit landschapspark beslaat maar liefst 1700 hectare wat betekent dat er veel verschillende landschappen zijn die je maar blijven verrassen. Bij knooppunt 18 steek je een smalle rivier over. Nu denk je misschien dat dit niet bijzonder is, maar daar heb je het mis. Het is namelijk de Linge, de langste rivier van Nederland. Een fietstocht door de Betuwe is in ieder seizoen weer anders. Zo kleurt de bloesem in het voorjaar de boomgaarden wit en roze. In juni kom je onderweg allemaal stalletjes met verse kersen tegen en in het najaar is juist weer de appel- en perenpluk. Veel bedrijven organiseren dan plukdagen waarbij je zelf je fruit uit de boomgaard mag plukken. Na al dat moois en lekkers langs de fietsroute kom je na knooppunt 76 bij het eerste veerpontje aan. Dit is de Renkumse Veer die je overzet naar Renkum. Fietsend door de uiterwaarden van de Veluwezoom kom je net voor knooppunt 37 bij Kasteel Doorwerth. Wandel door de middeleeuwse gangen en bezoek de drie musea die hier gevestigd zijn. Aangekomen bij knooppunt 53 is het weer tijd om de Rijn over te steken. Deze keer met de Drielse Veer die gebruik maakt van zonne-energie voor de aandrijving van het pontje, super duurzaam dus! Geniet tijdens de overtocht van alles om je heen want voor je het weet sta je met beide benen, en je fiets, weer aan wal.
Informatiecentrum ‘De Polen van Driel’
Het Informatiecentrum ‘De Polen van Driel’ belicht het ontstaan, de strijd, en de oneervolle behandeling van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade na afloop van Operatie Market Garden. Het informatiecentrum is gevestigd in de R.K. Kerk van Driel, Kerkstraat 27, en dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op driel-polen.nl .
Betuws Oorlogsmuseum ‘ the Island ’ 1944 - 1945
In het Betuws Oorlogsmuseum “The Island” is een volledig overzicht van deze aangrijpende geschiedenis met daarin alle 16 verschillende nationaliteiten die in de Betuwe hebben gevochten. Wapens, fotomateriaal en vele persoonlijke items maken het geheel compleet. Kijk voor de actuele openingstijden op betuwsoorlogsmuseum.nl
Gelders Smalspoormuseum
Dit museum neemt u mee in de wereld van de Nederlandse baksteenindustrie. Rijd mee met de smalspoortrein over een gereconstrueerd baantracé door het natuurrijke gebied van de uiterwaarden waar vroeger de klei gewonnen werd en beleef de techniek van het midden van de vorige eeuw. Kijk voor meer informatie en voor de actuele openingstijdens op smalspoor.nl .
Nog meer fietsplezier langs de pontjes? Bekijk dan de noordelijke route!
Wil je de route onderweg korter maken of juist verlengen? Bij elk knooppunt vind je een kaart met knooppunten waarmee je eenvoudig zelf je route kunt aanpassen. Deze route is ook te vinden in het Fietsrouteboekje 2020, bezoek één van de VVV locaties om een gedrukt exemplaar van het routeboekje te ontvangen!