5 tips om (ongestoord) te genieten in de natuur bij drukte

Met de zomer in aantocht wordt het de komende tijd steeds drukker in de natuurgebieden in onze regio. Wandelen en fietsen zijn ongekend populair. Voor een goede reden! Het is belangrijk om rekening te houden met elkaars aanwezigheid, maar ook het welzijn van de dieren die leven in het gebied. 

Wist jij dat de boomleeuwerik op de grond broedt? Nu begrijp je vast wel waarom je niet dwars over de hei moet struinen, want dan verstoor je het vogelnestje. Blijf dus op de paden en houd je aan de toegangsregels! Wij geven vijf tips om rekening te houden met elkaar, de dieren, maar ook om optimaal te genieten. 

Tip 1: Vermijd het spitsuur

Einde ochtend en halverwege de middag zijn de drukste momenten in het groen. Velen hebben eerst lekker uitgeslapen of gaan even bewegen na die zware (feest)lunch. Kies voor een ander tijdstip en vermijd de drukte. Bij de start van de dag - als de wereld nog ontwaakt - word je goed wakker van een frisse neus en begin je kwiek de dag. En als het later op de dag druk wordt buiten zit jij voldaan met een drankje op de bank.

Tip 2: Stel je eigen verwachtingen bij

Ben je niet zo’n vroege vogel? En verwacht je lege paden en compleet ongestoord op pad te gaan? Stel dan direct je verwachtingen bij, want dit zit er voorlopig niet in. Het aantal wandelaars, fietsers, mountainbikers en paardrijders is toegenomen. En in het weekend en de vakantie gaan ook veel gezinnen met kinderen even een frisse neus halen. Je stoort je hier minder aan als je neemt zoals het komt: het is oké als je iemand tegenkomt, die persoon heeft gewoon een goede smaak en is net zo dol op dit gebied als jij!

Tip 3: Kom te voet, fiets of paard

Zodra je verwachtingen zijn bijgesteld, sta je natuurlijk te springen om even uit huis weg te zijn. Belangrijk is dat je in ieder geval niet met de auto gaat! De parkeerplaatsen zijn overvol en je wilt ook niet wachten op een parkeerplaats. Kom dus te voet, fiets of paard en maak de reis onderdeel van je uitje.

Tip 4: Heb respect voor elkaars aanwezigheid

Heb begrip en respect voor anderen die je tegenkomt, of het nou een wandelaar, fietser, paardrijder, hardloper of mountainbiker is. Geef elkaar bij kruisingen en oversteekpunten de ruimte en zorg dat je rekening houdt met elkaar. Neem je kind aan de hand en hond aan de lijn bij drukke punten. Minder vaart, wacht op ruimte en waarschuw mensen van tevoren met je bel of stem. En spreek anderen aan zoals je zelf ook aangesproken wenst te worden. Zo kan iedereen ontspannen genieten van sporten en bewegen in de buitenruimte.

Lees verder

Tip 5: Wees verantwoordelijk

Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag richting de natuur en andere bezoekers. Het is heel vanzelfsprekend, maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: gooi afval en troep in de prullenbak! Spot je een dier? Goed gezien, maar stoor het dier verder niet en blijf op de paden. Tip: met een verrekijker kan je zonder storen het dier beter bekijken of volgen. Laat iedereen - mens en dier - in zijn waarde: leven en laten leven. Zo houden we de natuurgebieden in stand!

De natuur is nou eenmaal van iedereen, dus houden we rekening met elkaars aanwezigheid en die van de dieren. Fijn dat jij hieraan bijdraagt, zodat we allemaal kunnen blijven genieten van het mooie Gelderse groen! En van die lekkere lange wandeling, die nieuwe fietsroute of mooie geschoten kiekjes.

Check voor vertrek de drukte

Check de drukte om te genieten van rust en ruimte tijdens je bezoek aan de regio Arnhem. Voor je vertrek zie je aan de hand van live-data of het rustig (groen), gezellig druk (geel) of druk (rood) is. Ook bieden we alternatieve locaties en wie weet ontdek je zo nog een nieuwe plek!

 

Dit vind je misschien ook leuk: