Sportief fietsen in de regio Arnhem

Vind jij het ook zo fijn om actief bezig te zijn? De wind door je haren, je hoofd leeg maken en ondertussen verbrand je ook nog de nodige calorieën. Zeker in deze tijd, waarin we meer thuis zitten dan normaal, is het heerlijk om op je racefiets of mountainbike te stappen en een frisse neus te halen. De omgeving van Arnhem is hier uitermate geschikt voor; er zijn hoogteverschillen, diverse landschappen en een prachtige natuur. We geven je een paar tips voor mooie en uitdagende routes.

Wielrennen: Giro etappe Arnhem

Treed in de voetsporen van de wielrenners van de Giro d’Italia. Bij deze mooie ronde, van 48 kilometer, spelen de rivieren de Rijn, de Waal en de IJssel een grote rol. Van knooppunt 30 in Bemmel tot en met knooppunt 81 in Arnhem fiets je een deel uit de derde etappe Nijmegen-Arnhem van de Giro uit 2016. Terwijl je over de dijken racet, heb je een schitterend uitzicht over de uiterwaarden en passeer je gezellige dorpen.

Lees verder

Wat zijn de pauzemogelijkheden?

Als je zoveel energie verbruikt, moet je ook weer nieuwe opdoen. Langs deze route zijn volop gelegenheden waar je even helemaal kunt bijkomen. Neem bijvoorbeeld Herberg Doornenburg, hier neem je plaats op het grote terras. Naast een mooie lunchkaart vind je hier ook een smakelijke borrelkaart met een aantal lekkere borrelplanken erop. Of kies je voor het horecaschip van ByWillem? Om hier te komen, rijd je bij knooppunt 66 het Looveer af naar de Nederrijn. Op deze fijne plek wordt, behalve lunch en borrel, ook heerlijk comfort food zoals burgers en spareribs aangeboden. Op zoek naar historie? Dan plof je neer op het gezellige terras van Fort Pannerden. Hier geniet je van een kopje koffie met gebak of één van de kleine gerechten als broodjes en tosti’s. Of maak een tussenstop bij Het Wapen van Elst. Hier heb je een ruime keus aan uitsmijters en tosti’s. Natuurlijk kun je ook voor een ovenvers broodje kiezen. Al deze horecagelegenheden liggen langs de route en zijn erg geliefd onder sportieve fietsers.

Mountainbikeroute Arnhem - Oosterbeek

Deze mountainbikeroute van 37 kilometer gaat door de bossen en over de heide van de Zuidwestelijke Veluwe. De tocht bestaat uit twee lussen in de omgeving van Arnhem. Vooral in de Zuidelijke lus moet je soms pittig klimmen, want daar zit het meeste hoogteverschil. De route gaat verder over een aantal zandwegen, door bossen en weilanden, met hier en daar een stukje singletrack. Je passeert onder andere Oosterbeek en de landgoederen Mariendaal en Warnsborn.  

Lees verder

Tijd om even uit te rusten

Na al dat klimmen, is het hoog tijd om even bij te komen op het terras. Aan de route liggen verschillende restaurants die zeer geschikt zijn voor een stop. Pauzeer bijvoorbeeld bij De Westerbouwing in Oosterbeek. Hier bevinden zich twee restaurants: De Westerbouwing met een prachtig uitzicht over de Rijn en Kabels, een moderne eetgelegenheid aan de rand van het bos. Op Landgoed Groot Warnsborn kun je terecht bij Brasserie De Bron. Je geniet hier van koffie met huisgemaakt gebak of een heerlijke broodje of dagverse soep. Net iets buiten de route, maar ook zeker de moeite waard, is Garage Royal. De specialiteiten zijn pizza’s en Flammküchen uit de traditioneel gestookte houtoven. Na zo’n lunch kun je er weer tegenaan!

Mountainbikeroute Nationaal Park Veluwezoom

Deze route behoort tot de mooiste van Nederland. Pittige klimmetjes, scherpe bochten en goede singletrack door een landschap vol heuvels, bossen, heidevelden en stuifzand: dat is deze route op de Veluwezoom. De hoofdroute is 45 kilometer lang, maar is uit te breiden naar 58 kilometer. Het is een uitdagende, natuurlijke en onvergetelijke ervaring dwars door het Nationaal Park Veluwezoom.

Lees verder

Oranjeroute Apeldoorn

De Oranjefietsroute voert je via een goed aangegeven route door een schilderachtig land­schap van Apeldoorn naar het Duitse Moers. Onderweg is er gelegenheid voor talrijke tussenstops: in Brummen, Rheden, Doesburg, Doetinchem, Zevenaar en ’s-Heerenberg aan Nederlandse zijde en in Emmerich am Rhein, Kleve, Bedburg-Hau, Kalkar, Xanten en Rheinberg aan de Duitse kant van de grens.

Lees verder
Ontdek Oranjeroute
Fietsen

Tijd om op te laden!

Bij zo’n pittige tocht is fijn pauzepunt meer dan gewenst. Eeterij De Jutberg in Laag-Soeren heeft een heerlijk terras met een goede lunchkaart. Probeer bijvoorbeeld eens de Doesburgse mosterdsoep met spekjes of Bea’s twaalfuurtje. Hiermee doe je zeker weer nieuwe energie op. Je kunt ook afstappen bij Vliegveld Terlet en jezelf weer opladen bij café restaurant De Thermiekbel. Zij hebben, naar eigen zeggen, één van de mooiste terrassen van de Veluwe. Je kunt hier heerlijk bijkomen met prachtig uitzicht op het vliegveld en de Veluwe.

Denk aan de veiligheid

Wielrenners en mountainbikers kunnen flinke snelheden behalen. Op de fietspaden rijden ook bestuurders met een veel lagere snelheid, dus bel op tijd als je iemand in wilt halen. Zorg verder dat je materiaal in orde is en draag een helm. En misschien wel het allerbelangrijkste: houd rekening met elkaar!

Andere fietsroutes regio Arnhem