Arnhem, brug, nacht

Houd de herinnering levend: Operatie Market Garden

In september 1944 begonnen de geallieerden met een van de grootste militaire operaties uit de Tweede Wereldoorlog. Operatie Market Garden was een gewaagd plan bedacht door de Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery. Het doel van zijn plan was om met het droppen van parachutisten de bruggen over Maas, Waal en Rijn in Nederland in handen te krijgen. Op deze manier zouden de grondtroepen op kunnen rukken naar het noorden om Nederland te bevrijden. Daarna zou de rest van West-Europa bevrijd kunnen worden. Het droppen van de parachutisten was een riskant plan omdat ze op Duits gecontroleerd grondgebied terecht zouden komen.

Operatie Market Garden bestond uit twee delen. Operatie Market, de grootste luchtlandingsoperatie ooit, was de codenaam voor de landing van geallieerde troepen in Arnhem, Nijmegen en Eindhoven. Deze troepen moesten de belangrijke bruggen over de drie grote rivieren en omliggende gebieden heroveren op de Duitsers. Operatie Garden was de naam voor de operatie van de grondtroepen. Zij moesten vanuit België, in slechts drie dagen, oprukken naar Arnhem om de luchttroepen te hulp te schieten. 

De operatie was zeer ambitieus en alle aspecten moesten zoals plan verlopen om het te laten slagen. Dat is uiteindelijk dus niet het geval geweest. Zo hadden de grondtroepen een moeizame opmars waardoor ze Arnhem nooit bereikte. De afstanden tussen de luchtlandingzones en de bruggen waren ook veel te groot. Dit had als doel dat de parachutisten tijd hadden om zich te organiseren. Maar in diezelfde tijd konden de Duitsers zich ook voorbereiden met een hevig verzet als gevolg. De slechts kleine divisie van het Britse parachutistenleger dat Arnhem wel had weten te bereiken leverde drie dagen strijd waarna ze door hun munitie heen waren en zicht moesten overgeven. 

Lees verder

Na de succesvolle Slag om Nijmegen bleek de brug bij Arnhem letterlijk ‘een brug te ver’. Operatie Market Garden was mislukt en de Duitsers waren woedend. Hier hebben vooral de burgers de consequenties van moeten ondervinden. Zo vernietigde de Duitsers Arnhem, voerde ze represailles uit tegen het verzet en leidde de woede van de Duitsers uiteindelijk tot de Hongerwinter. De bevrijding van Arnhem liet op zich wachten tot april 1945 en pas op 5 mei 1945 konden alle Nederlanders weer genieten van hun vrijheid.

Ieder jaar wordt er in september op verschillende locaties stilgestaan bij de gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden tijdens Operatie Market Garden. Bekijk hier alle evenementen in de Airborne regio. Bezoek een van de exposities, woon een herdenking bij en beleef de impact van oorlog en de waarde van vrede bij The Bridge to Liberation Experience. Zo houden we samen de herinnering levend!

Dit vind je misschien ook leuk: