Veluwezoom

Oud en nieuw komen samen op de Veluwezoom - Treed in de voetsporen van historische edellieden

Let op: Wegens de maatregelen van het kabinet in de aanpak van het COVID-19 (corona) virus zijn veel eet- en drinkgelegenheden en toeristische attracties in Nederland op dit moment gesloten.​ Raadpleeg de websites van de locaties voor meer informatie.

Je kunt op deze website uiteraard nog wel inspiratie opdoen voor de toekomst, wanneer deze uitzonderlijke situatie voorbij is. Hopelijk tot snel!

Je waant je even terug in de tijd bij het bezoeken van één van de fraaie kastelen en buitenplaatsen op de Veluwezoom. Sommige landhuizen hebben geschiedenis die teruggaat tot de vroege middeleeuwen. Vandaag de dag vergaap je je aan de mooie kunstcollecties, indrukwekkende tuinen of word je wakker met een prachtig uitzicht over het landgoed. In Nationaal Park Veluwezoom treed je - te voet of per paard - in de voetsporen van de historische edellieden.

Natuurlijk kan je het gebied ook op moderne wijze per fiets ontdekken. Je vindt er lange en korte, vaak bewegwijzerde, routes. Op de Veluwezoom zijn er ieder jaar - in september - indrukwekkende herdenkingen waar stil wordt gestaan bij Operatie Market Garden. De Slag om Arnhem die toen werd gevoerd, is nu te beleven bij Airborne Museum ‘Hartenstein’.  En neem een kijkje bij Hotel de Wereld in Wageningen, waar de capitulatie van Duitsland werd ondertekend.

To inspire - wat je absoluut moet ontdekken

© Hetty van Ooijen

WO2GLD

Bunkers, woonhuizen, landingsterreinen, kloosters, landgoederen, begraafplaatsen, monumenten, ziekenhuizen en kazernes. Met het verdwijnen van de sprekende getuigen zijn het steeds meer de honderden zichtbare en onzichtbare plekken in het landschap en oorlogsbronnen, die samen het verhaal van de zwaar getroffen provincie Gelderland in oorlogstijd vertellen. Bekijk het via WO2GLD.nl

Lees meer
Airborne Museum Hartenstein

Airborne Museum Hartenstein

Sporen van de strijd

Van de Slag om Arnhem tot de ondertekening van de Duitse overgave in Wageningen: in de hele Veluwezoom vind je herinneringen aan het laatste oorlogsjaar. Heldenverhalen en trieste wapenfeiten laten je zien dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is.

Macht en Pracht

Macht en Pracht

To do: Bekijk de agenda

Van exposities tot evenementen op de kastelen en landgoederen, bekijk de evementenagenda van de Veluwezoom.

© Jurjen Drenth

Actief in de natuur

De Veluwezoom staat bekend om haar mooie natuur. Start je bezoek aan de natuur bij een van de bezoekerscentra.

Kastelen en landgoederen

De Veluwezoom is bekend om ‘Gelders Arcadië’, het landschap van uitgestrekte landgoederen, buitenplaatsen en kastelen. Je vindt hier bijvoorbeeld Landgoed Middachten, Kasteel Rosendael, Huis Zypendaal, Kasteel Doorwerth en Villa Sanoer.

Het heuvelachtige landschap heeft altijd veel aantrekkingskracht gehad op welgestelde families, die er hun landhuizen bouwden en de mooiste tuinen en parken aanlegden. Met de komst van de treinverbindingen in de 19e eeuw kwamen steeds meer rijke westerlingen naar de landgoederenzone Gelders Arcadië om van dit unieke landschap te genieten en er hun ‘buitens’ aan te leggen. En van die vele buitens in dit gebied kunnen wij nog steeds genieten!

Lees verder
Ontdek de kastelen

Wageningen

Wanneer je in Wageningen komt, voel je meteen dat het hier anders is dan in andere steden. Want waar is de sfeer zo gemoedelijk, internationaal en gastvrij als hier? De vele (internationale) studenten van onder meer Wageningen University bepalen mede het straatbeeld en gezelligheid op de diverse terrassen in het centrum.

Ook de eetcafe’s en restaurants met menu’s uit alle winstreken floreren dankzij de aanwezigheid van deze studenten. Je hebt alle gelegenheid om eens iets nieuws uit te proberen. Ideaal als je een hapje wilt eten nadat je gewinkeld hebt bij de diverse (speciaal)zaken in het centrum.

Wil je weten wat je hier allemaal kunt doen? Wij geven je leuke tips!

Lees verder
Ontdek Wageningen

Bestemmingen in de Veluwezoom