Dagje uit

Schuif aan in een knusse brasserie of restaurant, bezoek één van de mooie landhuizen of kastelen met hun marktante kunstcollecties en weelderige tuinen of ga heerlijk shoppen in Velp, Oosterbeek of Dieren. De Veluwezoom maakt je sowieso een ervaring rijker!

 • Cultuur en Historie

  In de Veluwezoom vind je meer dan 100 buitenplaatsen en landgoederen. De Gelderse adel wist waar het aangenaam verblijven is. Van het historisch ingerichte kasteel Rosendael met een park vol activiteiten tot kasteel Doorwerth, met daarin museum Veluwezoom. En van het unieke landgoed Middachten tot het prachtige 18e-eeuwse Huis Zypendaal. Met de Gelders Arcadië-app vol filmpjes, foto’s en routes duik je in de verhalen erachter.

  Cultuur en Historie Kasteel Rosendael, Veluwezoom, Macht en Pracht
 • Eropuit met kinderen

  De Spelerij - De Uitvinderij in Dieren lijkt helemaal nergens op. Niet op een gewone speeltuin in elk geval – hier vind je een doe-, samenwerk- en verwondertuin met mooie, maffe toestellen die je kunt bedienen, bewegen en beklimmen. In de Uitvinderij maak je je eigen kunstwerken van hout, metaal, plexiglas of piepschuim. Met échte gereedschappen en machines. Verder vind je op de Veluwezoom meer dan honderd buitenplaatsen en landgoederen. 

  Eropuit met kinderen Spelerij Veluwezoom
 • Natuur

  De Veluwezoom is het oudste Nationale Park van Nederland. En nog steeds adembenemend mooi. Met midden in het park de Posbank, vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt.

  Natuur posbank, natuur, veluwezoom, Rheden
 • Actief

  Fietsers, wandelaars en ruiters kunnen hun hart ophalen op de Veluwezoom. Er ligt een uitgebreid fietsnetwerk en er zijn vele speciale wandel-, fiets- en ruiterroutes uitgezet.

  Actief
 • Eten en Drinken

  Eten en Drinken eten, drinken, culinair

Winkelen

Winkelen op de Veluwezoom doe je in Velp. In de Hoofdstraat vind je alles wat je nodig hebt en in de historische Emmastraat alles wat je nodig zou willen hebben in de bijzondere speciaalzaken. Zo kun je in de boekhandel lezen én je laven in de theetuin met petit café.

In Dieren vind je rondom het Callunaplein een divers aanbod van de grotere ketens, afgewisseld met lokale winkeltjes. In het centrum van Oosterbeek is het gezellig shoppen in de Weverstraat met haar boetiekjes vol vintage vondsten en hip design. Rust daarna heerlijk uit bij een espressobar, ijssalon of knus restaurant. 

Lees verder
Onze winkeltips
tassen, winkelen, shoppen

Ervaar de vrijheid

Van de Slag om Arnhem tot de ondertekening van de Duitse overgave in Wageningen: in de hele Veluwezoom vind je herinneringen aan het laatste oorlogsjaar. In Wageningen werd op 5 mei 1945 de capitulatie getekend. Hotel de Wereld, waar deze historische gebeurtenis plaatsvond, is nog steeds een belangrijke trekpleister in de stad. Op het 5 mei plein ervoor vind je het Nationaal Bevrijdingsmonument. Jaarlijks op 4 en 5 mei is de stad een waardig toneel voor de herdenking en viering van onze vrijheid.

In september kun je meelopen tijdens de Airborne Wandeltocht in Oosterbeek, een herdenkingstocht in het kader van de Slag om Arnhem 1944. In het grootste eendaagse wandelevent ter wereld wandel je langs indrukwekkende monumenten en historische strijdtonelen. Vergeet dan niet museum Hartenstein in Oosterbeek en Liberation at the Bridge bij Arnhem te bezoeken. Daar ervaar je wat vrijheid betekent.

Lees verder
Liberation Route, luisterplek, luisterkei,veluwezoom vliegtuigen, liberation, veluwe

Kastelen en Landgoederen

De heuvelachtige Veluwezoom heeft al eeuwen een grote aantrekkingskracht. Welgestelde families bouwden hier imposante landhuizen en legden de mooiste tuinen en parken aan. 

Fiets een rondje langs de meer dan 100 landgoederen en buitenplaatsen en keer terug in de tijd op het indrukwekkende Kasteel Doorwerth. Flaneer door het parkbos rond Huis Zypendaal of ga in Park Rosendael op zoek naar de beroemde ‘bedriegertjes’, maar pas op dat je niet nat wordt! Of schrijd over de brug naar het unieke, authentieke kasteel Middachten met haar prachtige tuinen. Hier zou je wel willen wonen… En dat kan! Tenminste, voor een paar nachtjes: in de B&B boven het koetshuis.

Lees verder
Lees meer
kasteel, middachten, de steeg, veluwezoom kasteel, doorwerth, renkum, veluwezoom