Dagje uit

Heb je in september tijd voor een bezoek aan de Veluwezoom? Dan wil je de herdenking van operatie Market Garden niet missen. Je voelt en ziet waar onze vrijheid vandaan komt. Loop met veteranen, jonge soldaten en scholieren de spectaculaire Airborne-wandeling. Of maak die wandeling – of een andere – door dit glooiende en statige landschap op een later moment.

Onderweg schuif je aan in een knusse brasserie of kasteelrestaurant, waarna je aangesterkt je weg vervolgt. Kies in de middag voor één van de mooie landhuizen of kastelen, met hun marktante kunstcollecties en weelderige tuinen. De Veluwezoom maakt je sowieso een ervaring rijker.

 • Cultuur en Historie

  In de Veluwezoom vind je meer dan 100 buitenplaatsen en landgoederen. De Gelderse adel wist waar het aangenaam verblijven is. Van het historisch ingerichte kasteel Rosendael met een park vol activiteiten tot kasteel Doorwerth, met daarin museum Veluwezoom. En van het unieke landgoed Middachten tot het prachtige 18e-eeuwse Huis Zypendaal. Met de Gelders Arcadië-app vol filmpjes, foto’s en routes duik je in de verhalen erachter.

  Kasteel Rosendael, Veluwezoom, Macht en Pracht
 • Winkelen

  Wist je dat je in Velp heel gezellig kunt winkelen? In de Hoofdstraat vind je alles wat je nodig hebt en in de historische Emmastraat alles wat je nodig zou willen hebben in de bijzondere speciaalzaken. In Dieren vind je rondom het Callunaplein een divers aanbod van de grotere ketens, afgewisseld met lokale winkeltjes. In het centrum van Oosterbeek is het gezellig shoppen in de Weverstraat met haar boetiekjes vol vintage vondsten en hip design.

  tassen, winkelen, shoppen
 • Natuur

  De Veluwezoom is het oudste Nationale Park van Nederland. En nog steeds adembenemend mooi. Met midden in het park de Posbank, vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt.

  posbank, natuur, veluwezoom, Rheden
 • Actief

  Fietsers, wandelaars en ruiters kunnen hun hart ophalen op de Veluwezoom. Er ligt een uitgebreid fietsnetwerk en er zijn vele speciale wandel-, fiets- en ruiterroutes uitgezet.

 • Eten en Drinken

  eten, drinken, culinair

Ervaar de vrijheid

Van de Slag om Arnhem tot de ondertekening van de Duitse overgave in Wageningen: in de hele Veluwezoom vind je herinneringen aan het laatste oorlogsjaar. In Wageningen werd op 5 mei 1945 de capitulatie getekend. Hotel de Wereld, waar deze historische gebeurtenis plaatsvond, is nog steeds een belangrijke trekpleister in de stad. Op het 5 mei plein ervoor vind je het Nationaal Bevrijdingsmonument. Jaarlijks op 4 en 5 mei is de stad een waardig toneel voor de herdenking en viering van onze vrijheid.

In september kun je meelopen tijdens de Airborne Wandeltocht in Oosterbeek, een herdenkingstocht in het kader van de Slag om Arnhem 1944. In het grootste eendaagse wandelevent ter wereld wandel je langs indrukwekkende monumenten en historische strijdtonelen. Vergeet dan niet museum Hartenstein in Oosterbeek en Liberation at the Bridge bij Arnhem te bezoeken. Daar ervaar je wat vrijheid betekent.

Lees verder
Liberation Route, luisterplek, luisterkei,veluwezoom vliegtuigen, liberation, veluwe

Kastelen en Landgoederen

De heuvelachtige Veluwezoom heeft al eeuwen een grote aantrekkingskracht. Welgestelde families bouwden hier imposante landhuizen en legden de mooiste tuinen en parken aan. 

Fiets een rondje langs de meer dan 100 landgoederen en buitenplaatsen en keer terug in de tijd op het indrukwekkende Kasteel Doorwerth. Flaneer door het parkbos rond Huis Zypendaal of ga in Park Rosendael op zoek naar de beroemde ‘bedriegertjes’, maar pas op dat je niet nat wordt! Of schrijd over de brug naar het unieke, authentieke kasteel Middachten met haar prachtige tuinen. Hier zou je wel willen wonen… En dat kan! Tenminste, voor een paar nachtjes: in de B&B boven het koetshuis.

Lees verder
Lees meer
kasteel, middachten, de steeg, veluwezoom kasteel, doorwerth, renkum, veluwezoom