Rheden

De dorpen Velp, Rheden en Dieren vormen samen met de kleine kernen Spankeren, Ellecom, De Steeg en Laag-Soeren de gemeente Rheden. De gemeente Rheden ligt in de Zuid- Oost Veluwezoom, een prachtig gebied tussen de IJsselvallei en de Veluwe. Je vindt hier uiterwaarden, stuwwallen, sprengen en beekdalen, landgoederen, agrarisch gebied, bos en heide.

De gemeente Rheden heeft het allemaal! Je kunt er heerlijk wandelen, fietsen, paardrijden en nog veel meer. Tijdens een wandeling over de heide heb je grote kans de schaapskudde met herder tegen te komen. In het Bezoekerscentrum Veluwezoom van Natuurmonumenten, Veluwetransferium Posbank, krijg je informatie over het natuurgebied en de cultuurhistorie. Het is tevens het startpunt voor sportieve en educatieve activiteiten voor jong en oud. Denk aan mountainbiken, Down Hill Steppen en andere (groeps)arrangementen op maat.

Bezichtig de vele landgoederen en monumentale villa's zoals het bekende Kasteel Middachten. Het Openluchttheater, Domein Hof te Dieren, wijngaard, en De Spelerij / Uitvinderij zijn zeker een bezoek waard. Vanuit Dieren vertrekt een originele stoomtrein richting Apeldoorn. Blijf slapen in een kasteel, nostalgische villa, trendy hotel, op de camping of in een tipi; voor iedere wens is er een slaapplaats. Kortom; de gemeente Rheden is dé ideale vakantiebestemming voor iedereen die van natuur, sport en cultuur houdt. Of het nou gaat om inspanning of ontspanning: in Rheden ben je aan het goede adres.

Klik hier voor meer informatie over het centrum van Rheden.

De leukste routes

Posbank

Nationaal Park Veluwezoom telt maar liefst 48 km2 puur natuur! Het bekendst is uitkijkpunt de Posbank. Hier heb je een schitterend uitzicht over dit gelijknamige natuurmonument, dat een van de mooiste plekken van Nederland wordt genoemd. Prachtig om door te wandelen en te fietsen. Door de hoogteverschillen bovendien een ideale uitdaging voor wielrenners en mountainbikers!

Voor een relaxt bezoek aan de Posbank kom je het beste met het OV of natuurlijk gewoon de fiets. Vanaf 1 juli 2024 zijn er namelijk verschillende wegen in de weekenden, feestdagen en de maanden juli en augustus afgesloten. Ook zijn er minder parkeerplaatsen beschikbaar. Dit alles om de balans tussen mens en natuur in het Nationaal Park Veluwezoom te herstellen. Positief dus want hierdoor kunnen ook toekomstige generaties blijven genieten van deze prachtige natuur. Bekijk hier de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Lees verder
Wandelen op de Veluwezoom Posbank Paardrijden, Veluwezoom, heide,

De leukste activiteiten

Ontspannen - Lekker eten en slapen

Veluwezoom ambassadeur: - Peter Oversteegen van Veluwe Actief

"Rheden is voor mij bijzonder door de unieke ligging tussen de IJssel en Nationaal Park Veluwezoom. Geniet van de prachtige bossen en kijk vanaf de heuvels eindeloos weg over de heidevelden van onder andere de Posbank. De natuur zal je verbazen! Je ontmoet er zomaar wilde zwijnen, reeën, herten, Schotse Hooglanders, IJslandse paarden en een traditionele schaapskudde. En de meer dan 300 kilometer aan fiets- en wandelpaden en ruiterroutes maken dat je er heerlijk kunt genieten van de prachtige, afwisselende natuur. En ook de (toeristische) ondernemers staan voor je klaar. Je vindt in de gemeente Rheden leuke hotelletjes, restaurants, sfeervolle B&B’s, gezellige winkels, bezoekerscentrum Natuurmonumenten, een uitvinderij, speeltuinen, de stoomtrein, kastelen en (wijn)landgoederen.

Kortom: Veluwezoom Natuurlijk!"

De Veluwse Stoomtrein

Met de Veluwse Stoomtrein kun je een ritje maken naar de tijd van toen. De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij, in het kort VSM, is in het bezit van meer dan 20 gerestaureerde stoomlocomotieven. Met lengtes van bijna 23 meter, een dienstgewicht van 130 ton en een topsnelheid van meer dan 100 kilometer per uur behoren sommige van deze stoomtreinen tot de grootste die in Europa hebben rondgereden!

Lees verder
Meer informatie
VSM, Veluwe, Trein, Dagjeuit

Leuk om te geven, nog leuker om te krijgen: - De Lokaal Rheden Cadeaukaart

De ondernemers en ZZP’ers in de gemeente Rheden hebben hun deuren weer geopend: tijd om lokaal wat leuks te kopen! Hiervoor is de Lokaal Rheden cadeaukaart bedacht: 'het leukste cadeau uit de Gemeente Rheden!'

De Lokaal Rheden cadeaukaart kun je op twee manieren aanschaffen:

1. Koop de cadeaukaart bij een van de verkooppunten of

2. Bestel de cadeaukaart eenvoudig online!

Domein Hof te Dieren

Wie eenmaal door de smeedijzeren poort van Domein Hof te Dieren is, betreedt een andere wereld. Met een oppervlakte van maar liefst 2,5 hectare is het de grootste ommuurde wijngaard van Nederland. Zo ver je kunt kijken zie je druivenranken staan. Een goede oogst levert zeven tot negen verschillende wijnen. Stuk voor stuk goede wijnen met een lange afdronk. Perfect bij een lekker stuk wild vlees of een goede stoofschotel. Bezoek Domein Hof te Dieren voor een rondleiding en wijnproeverij. Lekker, leuk en leerzaam.

Lees verder
Bekijk de website