Natuur

De Veluwezoom is het oudste Nationale Park van Nederland. En nog steeds adembenemend mooi. Met midden in het park de Posbank, vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt over de grazende IJslandse pony’s, Schotse hooglanders en Rhedense schapen op het Herikhuizerveld.

Aan de westkant van de Veluwezoon ligt het Renkums Beekdal. Een unieke plek: hier maakte industrie op grote schaal plaats voor natuurontwikkeling. Met als resultaat een prachtig natuurlijk beekdal met hoogteverschillen, beken en natte graslanden. Hier is het heerlijk wandelen. Met of zonder gids en met of zonder klompen: er zijn verschillende wandelroutes, waaronder de Klompenpaden Hartensepad en Molenbeeksepad.

Nationaal Park Veluwezoom

Ontdek de prachtige natuur van Nationaal Park Veluwezoom! Meer dan 5.000 hectare bos, heide, stuifzand en landgoederen aan de oostelijke rand van de Veluwe ligt aan je voeten. In 1930 kreeg de Veluwezoom als eerste natuurgebied in Nederland de status van Nationaal Park en daar genieten wij nog steeds van.

Voor een relaxt bezoek aan de Posbank kom je het beste met het OV of natuurlijk gewoon de fiets. Vanaf 1 juli 2024 zijn er namelijk verschillende wegen in de weekenden, feestdagen en de maanden juli en augustus afgesloten. Ook zijn er minder parkeerplaatsen beschikbaar. Dit alles om de balans tussen mens en natuur in het Nationaal Park Veluwezoom te herstellen. Positief dus want hierdoor kunnen ook toekomstige generaties blijven genieten van deze prachtige natuur. Bekijk hier de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Lees verder
Nationaal Park Veluwezoom - Posbank - Boom - Heide Nationaal Park Veluwezoom - heide - wandelaars - natuur

Ontdek meer... - Duik in het groen!

 • De mooiste natuurgebieden

  Deze prachtige natuurgebieden zijn heerlijk om te voet, per fiets of te paard te verkennen.

  De mooiste natuurgebieden
 • Prachtige tuinen en parken

  Geniet van groen in de prachtige tuinen en parken van de Veluwezoom.

  Prachtige tuinen en parken
 • Alles over natuur

  In de bezoekerscentra ontdek je alles over de natuur. Van informatieve folders tot prachtige routes en speurtochten voor kinderen.

  Alles over natuur

Over stromend water

Heel bijzonder en leerzaam zijn de tochten met safarischip De Blauwe Bever. Vanaf het open, overdekt bovendek van het schip heb je een mooi uitzicht op de prachtige Nederrijn. Als je goed oplet, spot je misschen wel een otter of bever! 

Lees verder
Meer informatie