Airborne op de Veluwezoom

Van de Slag om Arnhem tot de ondertekening van de Duitse overgave in Wageningen: in de hele Veluwezoom vind je herinneringen aan het laatste jaar oorlog tussen 1944 en 1945. Heldenverhalen en trieste wapenfeiten laten je zien dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Bekijk hieronder wat er op en rondom de Veluwezoom allemaal te doen is om de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Je vind wandel- en fietsroutes en informatie over de Airbornemusea in en rondom Arnhem.

Herdenk de Slag om Arnhem

Het Airborne Museum at Hartenstein toont in beeld en woord stapsgewijs de negen dagen die de Slag om Arnhem duurde. Bekijk autentiek oorlogsmateriaal dat in veel gevallen afkomstig is van het slagveld zelf en ervaar hoe het in de tijd van Operation Market Garden voor gewone burgers moest zijn.
De Airborne Experience in de kelder van het museum laat een onuitwisbare indruk achter. In het donker zie je de vliegtuigen en Jeeps op het slagveld, loop je tussen de soldaten en hoor je de schoten... De Experience is echt spannend en zeker een bezoekje waard! Ben je in het centrum van Arnhem te vinden? Breng dan een bezoekje aan het Airborne Museum at the Bridge!

Lees verder
Lees meer
vliegtuigen, liberation, veluwe

Een bezoek waard - in de Airborne regio

 • Airborne wandeltocht

  De Airborne Wandeltocht is 's werelds grootste eendaagse wandelevenement. Deze herdenkingstocht in het kader van de Slag om Arnhem in 1944 vindt ieder jaar plaats op de eerste zaterdag in september te Oosterbeek. 

  Airborne wandeltocht Airborne Wandeltocht
 • Liberation Route

  De Liberation Route is de uitgebreide herdenkingsroute die de geallieerden in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog aflegden tijdens hun bevrijding van het Europese vasteland. In de Veluwezoom vind je diverse historische locaties en luisterplekken die je van informatie voorzien.

  Liberation Route
 • Airborne at the Bridge

  Met fenomenaal uitzicht op de wereldberoemde John Frostbrug vertelt Airborne at the Bridge de persoonlijke verhalen van militairen die op deze plek vochten en sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem in september 1944.

  Airborne at the Bridge
 • Airbornekalender

  Op verschillende momenten in het jaar staan we stil bij de Slag om Arnhem. Bekijk hier de kalender. 

  Airbornekalender

Airborne Wandeltocht

Wil jij ook graag stilstaan bij de tweede wereldoorlog en onze vrijheid? Elk jaar in september staat Renkum met haar Airborne wandeltocht in het teken van herdenken. In dit grootste eendaagse wandelevent ter wereld wandel je door de prachtige omgeving van de Veluwezoom. Samen met 32.000 scholieren, veteranen en andere wandelaars uit 20 landen loopt de route langs indrukwekkende monumenten en historische strijdtonelen. Je kunt deze wandeling natuurlijk ook op een zelf gekozen moment lopen. Vergeet dan niet Airborne Museum at Hartenstein in Oosterbeek en Airborne at the Bridge in Arnhem centrum bij de John Frostbrug te bezoeken. Daar leer je meer over de Tweede Wereldoorlog, de Slag om Arnhem, Operatie Market Garden en je ervaart er wat vrijheid betekent.

Lees verder
Bekijk de routes
Renkum Haevedorp

Meer airborneroutes - Voor wandelen en fietsen

Wandel langs de perimeter

Nadat het na zware gevechten op 18 en 19 september mislukt was om de ingesloten torpen van luitenant-kolonel John D. Frost bij de brug in Arnhem te bereiken, trokken de restanten van de 1ste Airborne Divisie zich op 20 september terug in Oosterbeek waar de zogenoemde perimeter als verdedigingslinie werd ingericht. Een dag later moesten de troepen van Frost door voorraadgebrek en zware verliezen - de helft van de manschappen was gedood of gewond - zich terugtrekken naar Oosterbeek.

De perimeterroute leidt je langs een aantal gebouwen die herinneren aan deze zwarte periode in de geschiedenis. Op diverse plaatsen langs de route staan informatiepanelen die het verhaal vertellen van de Slag om Arnhem.

Lees verder
Lees meer