Airborne

Van de Slag om Arnhem tot de ondertekening van de Duitse overgave in Wageningen: in de hele Veluwezoom vind je herinneringen aan het laatste oorlogsjaar. Heldenverhalen en trieste wapenfeiten laten je zien dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. In september staat Renkum met Airborne in het teken van herdenken. In het grootste eendaagse wandelevent ter wereld wandel je met 32.000 scholieren, veteranen en andere wandelaars uit 20 landen, langs indrukwekkende monumenten en historische strijdtonelen.

Of loop deze wandeling op een zelf gekozen moment. Vergeet dan niet Airborne Museum at Hartenstein in Oosterbeek en Airborne  at the Bridge bij Arnhem te bezoeken. Daar ervaar je wat vrijheid betekent.

Het Airborne Museum at Hartenstein is wegens verbouwing tijdelijk gesloten tot 14 maart 2020.

Herdenk de Slag om Arnhem

Het Airborne Museum at Hartenstein toont in beeld en woord stapsgewijs de negen dagen die de Slag om Arnhem duurde. Vergaap je aan autentiek oorlogsmateriaal dat in veel gevallen afkomstig is van het slagveld zelf.  

De Airborne Experience in de kelder van het museum laat een onuitwisbare indruk achter. In het donker zie je de vliegtuigen en jeeps op het slagveld, loop je tussen de soldaten en hoor je de schoten... Spannend! 

Het Airborne Museum at Hartenstein is wegens verbouwing tijdelijk gesloten tot 14 maart 2020.

Lees meer

Een bezoek waard

Airborne Wandeltocht

Airborne Wandeltocht

Airborne wandeltocht

De Airborne Wandeltocht is 's-werelds grootste eendaagse wandelevenement. Deze herdenkingstocht in het kader van de Slag om Arnhem 1944 vindt ieder jaar plaats op de eerste zaterdag in september te Oosterbeek. Dit jaar is het evenement op 1 september. 

© Lennard Heijer

Liberation Route

De Liberation Route is de uitgebreide herdenkingsroute die de geallieerden in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog aflegden tijdens hun bevrijding van het Europese vasteland. In de Veluwezoom vind je diverse historische locaties en luisterplekken die je van informatie voorzien.

© Jimmy Israel

Airborne at the Bridge

Met fenomenaal uitzicht op de wereldberoemde John Frostbrug vertelt Airborne at the Bridge de persoonlijke verhalen van militairen die op deze plek vochten en sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem in september 1944.

© Airborne Museum

Airbornekalender

Op verschillende momenten in het jaar staan we stil bij de Slag om Arnhem. Bekijk hier de kalender. 

Wandel langs de perimeter

Nadat het na zware gevechten op 18 en 19 september mislukt was om de ingesloten torpen van luitenant-kolonel John D. Frost bij de brug in Arnhem te bereiken, trokken de restanten van de 1ste Airborne Divisie zich op 20 september terug in Oosterbeek waar de zogenoemde perimeter als verdedigingslinie werd ingericht. Een dag later moesten de troepen van Frost door voorraadgebrek en zware verliezen - de helft van de manschappen was gedood of gewond - zich terugtrekken naar Oosterbeek.

De perimeterroute leidt je langs een aantal gebouwen die herinneren aan deze zwarte periode in de geschiedenis. Op diverse plaatsen langs de route staan informatiepanelen die het verhaal vertellen van de Slag om Arnhem.

Lees meer