Brummen

Gemeente Brummen strekt zich uit vanaf Het Nationaal Park Veluwezoom tot de IJssel bij de Hanzestad Zutphen.

Vanuit Brummen kun je genieten van de combinatie van bijzonder erfgoed en veelzijdige natuur. Vanuit het dorp Eerbeek fiets of wandel je zo de Veluwe op en biedt de Veluwezoom diverse landschappen met fraaie uitzichten. Ook vind je hier beken en sprengen, een voor Europa uniek waterstelsel. Aan de andere kant van de gemeente geniet je van het typisch Hollandse coulisselandschap van de IJsselvallei met na elke bocht een verrassing. Of bezoek een van de natuurgebieden als de Empese en Tondense Heide, Voorsterklei en Soerense Broek. In de kronkelwaarden van de IJssel vind je het beroemdste pontje van Nederland; het Bronkhorsterveer. Hier kan je een dagje Veluwe verruilen voor De Achterhoek bij de oversteek tussen Brummen en Bronkhorst. Ideaal voor fietsers, wandelaars, fotografen en sporters!

Kijk voor meer informatie zoals wandel- en fietsroutes op visitbrummen.nl.

Waar Veluwe en IJssel elkaar ontmoeten

Brummen klassiek dorp
Brummen heeft acht dorpskernen, waarvan Brummen en Eerbeek de grootste zijn. Brummen is een klassiek dorp, met lommerrijke lanen, monumentale huizen, historische buitenplaatsen, uitgestrekte landgoederen en een aangename, lokale sfeer. Een mooi en gastvrij dorp! De IJsselvallei biedt hier prachtige natuur zoals diverse planten- en vogelsoorten door de aanwezigheid van water dat richting de IJssel stroomt. Fiets de Heufse IJsselvalleiroute en ontdek het zelf!

Eerbeek papierdorp
Eerbeek is een echt papierdorp. Het dorp wordt al eeuwen gekenmerkt door de productie van papier langs de Eerbeekse Beek. Wandel het Eertbeeckse Beekpad of bezoek de historische papierfabriek De Middelste Molen in Loenen, die nog steeds werkt op waterkracht en stoom. Niet alleen papier werd geproduceerd. Bij de Eerbeekse Oliemolen op Landgoed Huis te Eerbeek kun je nog steeds zien hoe olie wordt geslagen uit lijnzaad. Leuk en interessant om te bezoeken! Het gezellige centrum van Eerbeek biedt een ideale start voor een bezoek aan Nationaal Park Veluwezoom vanaf het VSM station Eerbeek waar de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij regelmatig het dorp in rijdt.

Lees verder
Papiermolen De Middelste Molen in Loenen

Blijf je slapen?