Ommetje Spankeren

Type: Wandelroute
Afstand: 8.3 km

Ommetje Spankeren

Type: Wandelroute
Afstand: 8.3 km

De Soerense Beek ontspringt bij de sprengkoppen en -beken in Laag-Soeren. Sprengkoppen en -beken zijn gegraven om het water van de Veluwe, dat aan de Veluwezoom aan de oppervlakte komt, te kunnen gebruiken voor het opwekken van energie.

De Soerense Beek ontspringt bij de sprengkoppen en -beken in Laag-Soeren. Sprengkoppen en -beken zijn gegraven om het water van de Veluwe, dat aan de Veluwezoom aan de oppervlakte komt, te kunnen gebruiken voor het opwekken van energie. 

Het ommetje Spankeren vormt samen met het ommetje Laag-Soeren een wandeling langs de Soerense Beek van bron tot IJssel. De verbinding wordt gevormd door een wandeling over de Broekdijk door het Soerense Broek.

Tip: combineer deze route met het Ommetje Laag-Soeren

Afstand
8.3 km

Dit ga je zien

Startpunt: 6956 AB Spankeren
Eindpunt: Spankeren

Beschrijving

Startpunt: 6956 AB Spankeren

Je start de route bij Herberg de Luchte (Zutphensestraatweg 45, 6956 AB) in Spankeren. Vervolgens ga je:

 • Via het achterhek van de parkeerplaats gaat u rechtsaf en loopt u richting spoorlijn (u loopt over de Bockhorstweg). Na de spoorlijn gaat u direct linksaf de Dorpsweg in. Ter hoogte van de kerk ziet u aan uw linkerhand boerderij De Puthof aan de Dorpsweg 78.
 • Voorbij de kerk gaat u rechtsaf; dit is de Kerkweg.
 • U volgt de Kerkweg tot aan de Beukenlaan. Hier gaat u rechtsaf de eigen weg in richting nummer 2. U komt langs een aantal boerenerven. Aan het einde van de Beukenlaan gaat u voor de oprijlaan van landgoed De Bockhorst linksaf de Bockhorstweg op; u volgt deze weg terwijl het huis van De Bockhorst rechts van u ligt. Na korte tijd kunt u bij de slagboom aan uw rechterhand ook het bospad nemen dat parallel loopt aan de Bockhorstweg. Bij het kruispunt gaat u linksaf de Kappersweg in. Loop dan nog ongeveer 150 meter door langs het houten huisje met de slagboom, de plek waar vroeger ‘Denk en Werk’ stond.

 • Verlenging van de route. Hier kunt u de wandeltocht verlengen door rechtdoor over de Kappersweg te lopen tot aan huisnummer 6. U vervolgt de route tot aan de boerderij nummer 4 aan uw linkerhand. Hier tegenover gaat u rechtsaf en loopt rechts langs het water tot aan de Broekdijk. Bij de Broekdijk slaat u rechtsaf tot aan de Lichtenbeltweg.

 • Verbinding met ommetje Laag-Soeren Bij de Lichtenbeltweg start de verbindingsweg tussen het ommetje Spankeren en het ommetje Laag-Soeren langs de beek. Deze verbindingsweg loopt over de Broekdijk tot aan de Harderwijkerweg in Laag-Soeren. In Laag-Soeren vervolgt u het ommetjeLaag- Soeren.

 • Bij het bord Denk en Werk aangekomen gaat u rechtsaf om het bospad te vervolgen over het terrein van landgoed ‘Denk en Werk’. Let op de toegangsbepalingen (zie voorwaarden naast de routekaart). Even voorbij het weiland aan de linkerkant gaat u rechtsaf. Na ongeveer 150 meter buigt dit pad af naar links. Op de verhoging draait u het pad in naar rechts (volg het routebordje) tot aan de Bockhorstweg. Daar slaat u linksaf en vervolgt u de weg tot aan de T-splitsing. Bij de T-splitsing slaat u linksaf en gaat de Broekdijk op tot aan de Lichtenbeltweg.

 • Bij paddenstoel 20368 naast de beek op de hoek van de Lichtenbeltweg gaat u rechtsomkeert. U loopt het schouwpad van de beek, dat lager ligt, op en houdt de beek aan uw linkerhand. U loopt door tot aan het sluisje en de cascade links daarvan. Recht voor u splitst de beek in tweeën; hier vormt zich een moerasgebied. Op dit punt slaat u weer rechtsaf tot aan de verharde weg (de Evickhorstweg). Bij deze T-splitsing slaat u linksaf. De beek stroomt verder links van u bij de bomen. Waar de Evickhorstweg overgaat in de Spankerenseweg blijft u rechtdoor lopen tot het punt waar de Soerense Beek onder de Spankerenseweg doorgaat. Dit is ter hoogte van het bosje aan uw linker- en de loopplank en de overstapjes aan uw rechterhand. Vanaf hier wordt de Soerense Beek ook wel de Assenbeek genoemd.

 • Verlenging van de route. Vanaf hier kunt u de route over het asfalt vervolgen in plaats van door het weiland. U loopt over de Spankerense weg rechtdoor tot aan de Slooinkdreef. Hier kunt u kiezen tussen twee verlengingen:

  Op dit punt kunt u er voor kiezen om de volgende overweg te nemen door de Spankerenseweg, die linksaf buigt, te vervolgen tot aan het Wilgenpad. Wees voorzichtig met het oversteken van de spoorweg en doe het hek weer goed dicht. U loopt verder richting Arnhemsestraat en loopt achter de dijk naar rechts richting De Geldersche Toren. Via de Slooinkdreef loopt u richting overweg. U steekt de onbewaakte overweg (let op dat het hek dicht is) en de Zutphensestraatweg (Provinciale weg) over en vervolgt de route door achter de dijk langs de Zutphensestaatweg rechtsaf te gaan.

 • U vervolgt uw weg door rechts via het overstapje het weiland in te lopen. In het weiland loopt u direct rechts langs de beek. Verderop, na ongeveer 100 meter, zijn er nog twee overstapjes over een zijtak van de beek. U loopt vlak langs de afrastering van de beek, die links van u ligt, door het weiland.

 • U gaat linksaf via twee overstapjes naar het naastliggende weiland, hierbij loopt u langs de rechterkant van het weiland en langs de nieuwe aanplant van de oude weg. Dit pad was vroeger een doorlopende handelsweg, die deel uit maakte van de Hanzeroute van Duitsland naar het westen van ons land. U vervolgt dit ‘onbetreden’ pad ongeveer 100 meter langs de afrastering.

 • Ter hoogte van het gebouw in het rechtsgelegen weiland stapt u over het overstapje naar het pad dat langs nummer 112 loopt. Bij de spoorwegovergang ziet u dat de beek van rechts achter u komt en vlak voor het spoor onder de weg doorloopt. Een eindje verder, links van u, duikt hij onder de spoorlijn door. De beek stroomt verder door het weiland aan uw linkerhand. Als u de overweg overgestoken bent loopt u rechtdoor langs huisnummer 47 aan uw rechterhand, dat is boerderij De Gumster, naar de Zutphensestraatweg. Deze provinciale weg steekt u over en loopt u door naar links achter de dijk tot aan de plek waar de beek weer tevoorschijn komt bij de hoge oprijlaan van De Geldersche Toren.
 • Hier komen de route en de verlenging samen. U gaat hier rechtsaf de hoge oprijlaan in, maar u kunt ook onder aan de dijk blijven lopen. Deze hoge oprijlaan loopt parallel aan de Assenbeek. De beek duikt op een gegeven moment onder de oprijlaan door. Al wandelend volgt u de beek tot aan het sluisje bij de gracht van De Geldersche Toren.

 • Als u recht voor De Geldersche Toren staat loopt u de lage oprijlaan in naar rechts tot aan de Zutphensestraatweg. Hier slaat u linksaf en vervolgt uw weg aan de linkerkant van de Zutphensestraatweg achter de dijk tot aan Herberg De Luchte. Dit is het einde van de route.

Eindpunt: Spankeren

Kenmerken