Wie zich in de geschiedenis van Gelre verdiept, ontmoet een rijke schare machthebbers. De adel, met de hertog van Gelre voorop, liet hier al vanaf de vroege Middeleeuwen versterkte burchten bouwen. In het begin vooral ter verdediging van het grondgebied en voor tolheffing langs de grote rivieren Rijn, Maas en IJssel. Maar in later tijden kregen de oude kastelen meer een bewoningsfunctie, soms zelfs als pronklocatie met schitterend aangelegde parken en tuinen. Vanaf de 18e eeuw liet ook de rijke burgerij hier tientallen buitenplaatsen bouwen, op de mooiste locaties van de regio. In Gelders Arcadië, langs de zuidhellingen van de Veluwe, verrezen wel meer dan honderd van dergelijke fraaie buitens.
Zo’n dertig kastelen, buitenplaatsen en landgoederen verwelkomen gasten op hun terrein. Bij het ene kasteel kan worden overnacht, het volgende kasteel is in gebruik als restaurant, het andere kasteel herbergt een exclusieve kunstcollectie. Maar er zijn ook prachtige buitenplaatsen waarvan de bijzondere tuin van internationale klasse is. En er zijn grote landgoederen waarop zich wijngaarden, biologische boerenbedrijven met landwinkels of zelfs een bierbrouwerij hebben gevestigd. Al die fraaie plekken zijn met elkaar verbonden aan de hand van thematische routes en arrangementen.
De Veluwezoom is bekend om ‘Gelders Arcadië’, het landschap van uitgestrekte landgoederen, buitenplaatsen en kastelen. Je vindt hier bijvoorbeeld Landgoed Middachten, Kasteel Rosendael, Huis Zypendaal, Kasteel Doorwerth en Villa Sanoer. Het heuvelachtige landschap heeft altijd veel aantrekkingskracht gehad op welgestelde families, die er hun landhuizen bouwden en de mooiste tuinen en parken aanlegden. Met de komst van de treinverbindingen in de 19e eeuw kwamen steeds meer rijke westerlingen naar de landgoederenzone Gelders Arcadië om van dit unieke landschap te genieten en er hun ‘buitens’ aan te leggen. En van die vele buitens in dit gebied kunnen wij nog steeds genieten!