Cultuur en historie

In de rijke geschiedenis van de regio gaat de aandacht al snel naar de tweede wereldoorlog en de roemruchte Slag om Arnhem. Het Airborne Museum at Hartenstein in Oosterbeek vertelt je het hele verhaal. Bij Airborne at the Bridge hoor je, met uitzicht op de beroemde John Frostbrug, de persoonlijke verhalen van een Britse luitenant, Duitse Hauptsturmführer en Nederlandse kapitein die op deze plek vochten – en sneuvelden.

Maar de geschiedenis omvat meer. Veel meer. In het Nederlands Openluchtmuseum ontdek je hoeveel: de Canon van Nederland toont je de 50 belangrijkste gebeurtenissen die onze geschiedenis hebben gemaakt. Digitaal en met authentieke, historische objecten.

© Liberation Route Europe

De Slag om Arnhem

Zeg je Arnhem, dan denken veel mensen aan de indrukwekkende geschiedenis van de Slag om Arnhem. Vandaag stuit je nogs teeds op sporen van die strijd. In musea, maar ook subtiel en ingetogen daarbuiten. Kijk dus goed om je heen wanneer je aan de wandel bent. En bekijk meer informatie over musea, routes en evenementen. 

Lees verder
Lees verder over marketgarden

Musea, kastelen en meer - in regio Arnhem

Kinderen spelen in het Nederlands Openluchtmuseum

Kinderen spelen in het Nederlands Openluchtmuseum

© Oscar Timmers

Ontdek de musea

Macht en Pracht

Macht en Pracht

Macht en Pracht

© nldazuu fotografeert

Eusebiuskerk; het stadsgezicht

Duik in kunst

Volg een stadswandeling

Stap op de fiets

© Laurence Delderfield

Hanzestad Doesburg

Wie Doesburg al kent, zal het volledig beamen: je krijgt er geen genoeg van! Hier barst het van de monumenten. De Hanzestad heeft meer dan 150 monumenten en tal van musea, je komt ogen tekort. Een rondwandeling is natuurlijk een aanrader. Net als een bezoek aan het Lalique Museum of De Waag, het oudste restaurant van Nederland.

Teruggaan in de tijd door te wandelen in de historische binnenstad van Doesburg. Zo is de indeling van de straatjes nog net als in de Middeleeuwen. Dankzij het lidmaatschap van de Hanze vergaarde de stad tussen de 13e en de 15e eeuw grote rijkdom. In 1672 werd Doesburg belegerd en veroverd door de Fransen; zij bezetten de stad tot 1674. Hierna kreeg Doesburg uitgebreide 17de-eeuwse vestingwerken en brak een rustige periode aan. Dat had zo zijn voordelen: weinig steden zijn zo gaaf bewaard gebleven! Daarom is de binnenstad in 1974 aangewezen als beschermd stadsgezicht. Je kunt er fijn rondstruinen.

Lees verder
Meer informatie
© Jurjen Drenth

Waarom Wageningen? Daarom!

Wageningen kent een lange geschiedenis en is rijk aan kunst en cultuur. Wist je dat de stad al sinds 1263 stadsrechten heeft? Sporten uit het verleden vind je in mooie monumentale panden en in indrukwekkende musea, maar ook in het gezellige stadscentrum met mooie terrassen. Wil je dit zelf ontdekken? Lees hier onze tips voor een bezoek aan deze historische stad! 

Lees meer
kasteel, doorwerth, veluwezoom

kasteel, doorwerth, veluwezoom

© shutterstock

Beleef de Spannende Geschiedenis

Gelderland kent een rijke geschiedenis. Een historie die duizenden jaren teruggaat in de tijd en zijn sporen in het landschap heeft achtergelaten. Spannendegeschiedenis.nl neemt je mee op een reis door die Gelderse geschiedenis. Aan de hand van tijdlijnen maak je kennis met grafheuvels, marcherende soldaten, moordkruizen en imposante kastelen. 

Bezoek de website