
Beleef de vrijheid in Arnhem!
1945. Vijf jaren oorlog hebben hun tol geëist van Arnhem en omgeving. Met Operatie Market Garden in september 1944 en de daaropvolgende evacuatie van de stad als vrijwel ondraaglijke laatste loodjes. Maar vanaf april komt het einde in zicht. En op 5 mei hangen in het hele land de rood-wit-blauwe vlaggen uit en kleuren de straten oranje. Nederland is bevrijd!
De wederopbouw van Arnhem
Arnhem steekt de handen uit de mouwen. Het puin wordt geruimd, de schade opgemaakt en de Arnhemmers bouwen met man en macht hun stad opnieuw op. Duizenden woningen worden gebouwd, het verwoeste centrum wordt opnieuw ingericht, nieuwe iconen ontstaan en de Eusebiuskerk rijst langzaam weer op. Ruim een halve eeuw na de heropening in 1964 ontstaat rond de gerestaureerde Eusebiuskerk een levendig nieuw centrum. Met alle ruimte voor de rijke historie, inclusief de markante wederopbouw.

Het verhaal van de Betuwe
Het oorlogsverhaal van de Betuwe is een relatief onbekend stuk geschiedenis. Het zit niet in het collectieve oorlogsgeheugen van Nederland. Regisseur Bram van Workum van AC Films zag hier een verhaal in en werkt samen met Exodus Huissen en verschillende re-enactmentverenigingen aan een korte speelfilm. In de film is bewust gekozen om het verhaal vanuit het perspectief van bewoners te vertellen. De gebeurtenissen in de film zijn gebaseerd op waargebeurde evenementen.
Het oorlogsverhaal van de Betuwe is één van de verhalen die relatief onbekend is gebleven. Regisseur Bram van Workum wil hier verandering in brengen en dit verhaal samen met Exodus Huissen en verschillende re-enactmentverenigingen in een korte speelfilm vertellen.
Betuwe 44 from CineCrowd on Vimeo.
Beleef de geschiedenis
Op veel plekken wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog gevierd. Vooral ook om niet te vergeten wat daar allemaal aan vooraf is gegaan. Inmiddels zijn we vele generaties verder, maar de herinneringen aan de oorlog en de verwoestende gevolgen daarvan leven voort.
