Beleef de vrijheid in Arnhem!

1945. Vijf jaren oorlog hebben hun tol geëist van Arnhem en omgeving. Met Operatie Market Garden in september 1944 en de daaropvolgende evacuatie van de stad als vrijwel ondraaglijke laatste loodjes. Maar vanaf april komt het einde in zicht. En op 5 mei hangen in het hele land de rood-wit-blauwe vlaggen uit en kleuren de straten oranje. Nederland is bevrijd!

 

De wederopbouw van Arnhem

Arnhem steekt de handen uit de mouwen. Het puin wordt geruimd, de schade opgemaakt en de Arnhemmers bouwen met man en macht hun stad opnieuw op. Duizenden woningen worden gebouwd, het verwoeste centrum wordt opnieuw ingericht, nieuwe iconen ontstaan en de Eusebiuskerk rijst langzaam weer op. Ruim een halve eeuw na de heropening in 1964 ontstaat rond de gerestaureerde Eusebiuskerk een levendig nieuw centrum. Met alle ruimte voor de rijke historie, inclusief de markante wederopbouw.

Lees verder

Vier de vrijheid!

Ook in 2020 vieren we de vrijheid! Vanwege de coronamaatregelen ziet het programma er iets anders uit als gepland, maar op diverse plekken staan we stil bij 75 jaar bevrijding.

White Ribbon Mile - 7 t/m 25 september

De White Ribbon Mile is een korte symbolische wandeling door de uiterwaarden van  de Oude Kerk in Oosterbeek naar het herdenkingsmonument aan de Rijn. Het herinnert aan het terugtrekken van Engelse en Poolse soldaten na het mislukken van de Slag om Arnhem. Het traject liep van hotel Hartenstein door de bossen van Oosterbeek naar de uiterwaarden bij de Rijn en werd gemarkeerd met een wit lint.

Bridge to Bridge - vanaf 17 september

Treed in de voetsporen van kolonel-luitenant John Frost en beleef al hardlopend het verhaal van Operatie Market Garden. Je kan tot en met 31 december deelnemen aan deze belevingsrun. Onderweg passeer je unieke en historische belevingsmomenten en je ontvangt een speciale herinnering.

Openstelling Oude Kerk Oosterbeek - 17 t/m 25 september

Tijdens de Slag om Arnhem was de kerk in Oosterbeek voor de geallieerden een van de laatste steunpunten voordat ze zich terugtrokken over de Rijn. Het gebouw speelde een belangrijke rol tijdens de Slag om Arnhem in 1944 en is deze week te bezoeken.

Bridge to Liberation screen experience - 18 september

Bridge to Liberation 2020 wordt een speciale editie met alle vertrouwde elementen, aangepast aan de wereld waarin wij vandaag de dag leven.  We staan voor één keer niet aan de aan de voet van de historische John Frostbrug, maar zitten met familie/vrienden of alleen voor de buis of een scherm.

Beleef de geschiedenis

In 2020 wordt zoals je hebt kunnen lezen, op veel plekken het einde van de Tweede Wereldoorlog gevierd. Vooral ook om niet te vergeten wat daar allemaal aan vooraf is gegaan. Inmiddels zijn we vele generaties verder, maar de herinneringen aan de oorlog en de verwoestende gevolgen daarvan leven voort. 

Lees verder

Het verhaal van de Betuwe

Het oorlogsverhaal van de Betuwe is een relatief onbekend stuk geschiedenis. Het zit niet in het collectieve oorlogsgeheugen van Nederland. Regisseur Bram van Workum van AC Films zag hier een verhaal in en werkt samen met Exodus Huissen en verschillende re-enactmentverenigingen aan een korte speelfilm. In de film is bewust gekozen om het verhaal vanuit het perspectief van bewoners te vertellen. De gebeurtenissen in de film zijn gebaseerd op waargebeurde evenementen. In mei 2020 wordt uitgebracht en zal na de presentatie in diverse musea en diverse historische en educatieve initiatieven te zien zijn.

Het oorlogsverhaal van de Betuwe is één van de verhalen die relatief onbekend is gebleven. Regisseur Bram van Workum wil hier verandering in brengen en dit verhaal samen met Exodus Huissen en verschillende re-enactmentverenigingen in een korte speelfilm vertellen. In mei 2020 wordt de film uitgebracht en zal de film op diverse historische en educatieve initiatieven te zien zijn

Betuwe 44 from CineCrowd on Vimeo.

 

Meer herdenkingsevenementen:

Wat is er nog meer te doen in de regio?