Beleef de vrijheid in Arnhem!

1945. Vijf jaren oorlog hebben hun tol geëist van Arnhem en omgeving. Met Operatie Market Garden in september 1944 en de daaropvolgende evacuatie van de stad als vrijwel ondraaglijke laatste loodjes. Maar vanaf april komt het einde in zicht. En op 5 mei hangen in het hele land de rood-wit-blauwe vlaggen uit en kleuren de straten oranje. Nederland is bevrijd!

 

De wederopbouw van Arnhem

Arnhem steekt de handen uit de mouwen. Het puin wordt geruimd, de schade opgemaakt en de Arnhemmers bouwen met man en macht hun stad opnieuw op. Duizenden woningen worden gebouwd, het verwoeste centrum wordt opnieuw ingericht, nieuwe iconen ontstaan en de Eusebiuskerk rijst langzaam weer op. Ruim een halve eeuw na de heropening in 1964 ontstaat rond de gerestaureerde Eusebiuskerk een levendig nieuw centrum. Met alle ruimte voor de rijke historie, inclusief de markante wederopbouw.

Lees verder

Vier de vrijheid!

Ook in 2020 vieren we de vrijheid, meer dan ooit! Op verschillende plekken in de regio is het feest. We hebben de leukste bevrijdingsfestival verzameld! 

MEI – BEVRIJDINGSFESTIVAL WAGENINGEN
Wageningen, Stad der Bevrijding waar in 1945 de overgavebevelen werden getekend in Hotel De Wereld, viert 75 jaar bevrijding extra groots. Het thema: Vrijheid: jij maakt het verschil! Want vrijheid is van iedereen, elke dag opnieuw. 

                                

5 MEI – FLOW FREEDOM FESTIVAL
Arnhem viert de vrijheid in het prachtige Park Sonsbeek op dit gratis muziekfestival met local heroes en gevestigde namen. Rondom Stadsvilla Sonsbeek is een gezellig foodcourt met foodtrucks, barretjes met wijn en speciaalbier en photobooths. 

13 SEPTEMBER – BRIDGE TO BRIDGE
Treed in de voetsporen van kolonel-luitenant John Frost en beleef al hardlopend het verhaal van Operatie Market Garden. Een dag eerder is de Airborne Freedom Trail, een prestatietocht over historische grond naar het centrum van Arnhem. 

18 SEPTEMBER – BRIDGE TO LIBERATION EXPERIENCE
Met muziek, special effects, film en dans word je tijdens de Bridge to Liberation Experience op spectaculaire wijze meegenomen in waargebeurde, persoonlijke verhalen rond de Slag om Arnhem bij de historische John Frostbrug. 

Beleef de geschiedenis

In 2020 wordt zoals je hebt kunnen lezen, op veel plekken het einde van de Tweede Wereldoorlog gevierd. Vooral ook om niet te vergeten wat daar allemaal aan vooraf is gegaan. Inmiddels zijn we vele generaties verder, maar de herinneringen aan de oorlog en de verwoestende gevolgen daarvan leven voort. 

Lees verder

Het verhaal van de Betuwe

Het oorlogsverhaal van de Betuwe is een relatief onbekend stuk geschiedenis. Het zit niet in het collectieve oorlogsgeheugen van Nederland. Regisseur Bram van Workum van AC Films zag hier een verhaal in en werkt samen met Exodus Huissen en verschillende re-enactmentverenigingen aan een korte speelfilm. In de film is bewust gekozen om het verhaal vanuit het perspectief van bewoners te vertellen. De gebeurtenissen in de film zijn gebaseerd op waargebeurde evenementen. In mei 2020 wordt uitgebracht en zal na de presentatie in diverse musea en diverse historische en educatieve initiatieven te zien zijn.

Het oorlogsverhaal van de Betuwe is één van de verhalen die relatief onbekend is gebleven. Regisseur Bram van Workum wil hier verandering in brengen en dit verhaal samen met Exodus Huissen en verschillende re-enactmentverenigingen in een korte speelfilm vertellen. In mei 2020 wordt de film uitgebracht en zal de film op diverse historische en educatieve initiatieven te zien zijn

Betuwe 44 from CineCrowd on Vimeo.

 

Wat is er nog meer te doen in de regio?