Heteren viert vrijheid

Type: Wandelroute
Afstand: 7.0 km

Heteren viert vrijheid

Type: Wandelroute
Afstand: 7.0 km

Deze wandelroute van 7 km is uitgezet langs locaties waar tijdens WO-II geallieerde vliegtuigen zijn neergestort. Zogenaamde ‘crash sites’. Ook in Museum ‘The Island’ leer je meer over de belangrijke gebeurtenissen tijdens de oorlog en de bevrijding.

De Betuwe lag in 1944/1945 midden in de frontlinie van het WOII-oorlogsgeweld. In deze omgeving zijn 132 vliegtuigen neergestort. Het oorlogsgeweld leidde ertoe dat 66.000 burgers werden geëvacueerd.

In oktober 1944 bedachten de Duitse troepen ook nog eens plannen om een groot deel van het Nederlands-Duitse grensgebied onderwater te zetten om een geallieerde aanval af te wenden. Dit brachten zij in december 1944 in praktijk, toen het water in de Rijn heel hoog stond. Op dat moment sloegen Duitse soldaten met zware explosieven een gat in de Drielsedijk. Het leidde tot een overstroming met grote gevolgen voor de nog aanwezige bewoners, de strijdende partijen en enkele binnenvaartschippers. De hele Over-Betuwe werd onbewoonbaar, de bevolking werd gedwongen hun huis te verlaten. De Betuwe werd voor enkele maanden een niemandsland. De Geallieerden noemden het gebied tussen de rivieren Rijn en Waal, tot de lijn Opheusden – Dodewaard “Het Eiland”. Het gelijknamige museum in Heteren vertelt over deze verschrikkelijke tijd in 1944-1945

In de Tweede Wereldoorlog zijn er door de ligging van Heteren aan de Nederrijn én door de aanvliegroute naar het Market Garden, veel incidenten binnen de dorpsgrenzen geweest. Sommige zijn bekend, maar ook een aantal minder bekend. Met deze wandelroute wordt er aandacht besteed aan deze gebeurtenissen. Onderweg kom je onder andere langs het monument voor de 110ste Airborne Divisie genaamd 'the Screaming Eagles' en de Algemene Begraafplaats waar 21 oorlogsgraven te vinden zijn. Bij de dijk aangekomen zie je 'de Peperbus'. Deze onmiskenbare toren heeft het ook in de bevrijdingsperiode nog zwaar te verduren gehad.

Bewegwijzering

Deze route is opgenomen in het wandelroutenetwerk en te volgen aan de hand van oranje pijlen. Ook combineer je, met behulp van keuzepunten, deze route eenvoudig met andere routes. Keuzepunten zijn aangeduid met een unieke letter-cijfercombinatie. Ze staan op locaties waar verschillende routes elkaar kruisen. Hier kun je je huidige route vervolgen of overstappen naar een andere route. 

Afstand
7.0 km

Dit ga je zien

Startpunt: Café 41
Dorpsstraat 43
6666 AK Heteren
1

Betuws Oorlogsmuseum ‘The Island’ 1944-1945

Het museum geeft een overzicht van de jaren 1944-1945 in de Betuwe. Er streden 16 verschillende nationaliteiten in dit gebied. U ziet onder andere verschillende uniformen van geallieerde en Duitse soldaten.Lees verder

Betuws Oorlogsmuseum ‘The Island’ 1944-1945 Betuws Oorlogsmuseum The Island bezoeken
Eindpunt: Café 41
Dorpsstraat 43
6666 AK Heteren

Beschrijving

Startpunt: Café 41
Dorpsstraat 43
6666 AK Heteren

Deze route is bewegwijzerd met oranje pijlen.

Eindpunt: Café 41
Dorpsstraat 43
6666 AK Heteren

Kenmerken