Vogelspotten in regio Arnhem

Je ziet ze vliegen op deze 5 plekken. Voor de startende vogelspotter tippen we de beste locaties om gevederde vrienden te bekijken. Als bonus vind je onderaan ook nog een aantal tips van doorgewinterde vogelaar Benno van den Hoek. Succes met spotten! 

1. Vogelkijkhut Meinerswijk

Deze vogelhut ligt op het water. Alleen al de hut zelf is de moeite waard: het is een waar kunstobject gemaakt van staal. Op deze plek zie je uiteraard veel vogels die graag in een watterrijke omgeving vertoeven. 

De plek is het beste te bereiken vanaf de Drielse dijk, via de meest westelijke ingang. Een plattegrond bij de ingang geeft de juiste route aan.

 

Deze vogels spot je hier:

2. Velperwaarden

De Velperwaarden bestaan uit een langgerekte uiterwaard met grasland, akkers en bos. Er liggen ook enkele plasjes die aantrekkelijk zijn voor steltlopers en eenden. Die rusten hier in het voor- en najaar uit tijdens hun trek naar warmere oorden. Het grasland en de maisakkers zijn favoriete plekken voor de kievit, grauwe gans en allerlei meeuwen. ’s Winters grazen hier duizenden ganzen waaronder Kolgans, Brandgans en Grauwe gans. Houd ook je oren goed open, want uit de meidoornhaag zou je zomaar een kleine zangvogel kunnen horen als de grasmus, braamsluiper, ringmus en zwartkop.

De plasjes zijn het drukst in de lente. Dan is het een komen en gaan van tijdelijke gasten, waaronder veel steltlopers en eenden. Pak de verrekijker en je vinkt ze zomaar allemaal af: kuifeend, slobeend, pijlstaart, grutto, lepelaar, watersnip, regenwulp, groenpootruiter, zwarte ruiter, oeverloper, bosruiter, kleine plevier en tureluur. De wilde eend, krakeend, meerkoet, kleine plevier, tureluur, scholekster en kievit komen ook graag naar de Velperwaarden om te broeden. Heb je een flinke dosis geduld? Dan kun je hier zeldzame soorten spotten als het bokje, de bonte strandloper, temmincks strandloper en de zomertaling.

De Velperwaarden liggen nabij Velp en worden ingeklemd door de IJssel, bedrijventerrein de Beemd en de snelwegen A348 en A12.

Lees verder

3. Uitkijkpunt op de Posbank

Dat in Nationaal Park De Veluwezoom edelherten, reeën en wilde zwijnen te zien zijn wist je waarschijnlijk al. Maar het zal je niet verrassen dat dit ook een prima plek is om te vogelen. Beklim het uitkijkplateau bij de Posbank om in de lucht en op de grond te speuren naar typische bos- en heidevogels.

Je vind het uitkijkplateau op de Beekhuizenseweg 1 in Rheden.

Deze vogels spot je hier:

4. DE HONDSBROEKSE PLEIJ

Bij de Hondsbroekse pleij zijn zo'n 180 vogelsoorten waargenomen, dus je kunt dit gebied een ware hotspot voor vogels noemen. De Hondsbroekse pleij ligt bij de scheiding van het Pannerdensch kanaal en de IJssel. Je vindt hier megeling van moeras, grasland en plassen. Die combinatie zorgt voor de grote diversiteit aan vogelsoorten. De oevers van de plassenzijn populair onder steltlopers. Ganzen en eenden kiezen juist voor de graslanden om te overwinteren. Dit is ook het enige gebied in Oost-Nederland waar een grote groep wulpen overwintert. Er zitten zo'n 700 tot 900 exemplaren die in verschillende groepen hier vertoeven. 

Trotseer de kou om hier in de winter te genieten van de aanblik van honderden smienten, tientallen slobeenden, wintertalingen, knobbelzwanen en futen. 's Zomers spot je visdieven, kleine mantelmeeuwen, scholeksters en veldleeuwerikken die hier zoeken naar voedsel. Ook de kemphaan, tureluur, groenpootruiter, kluut, watersnip, kleine plevier en ijsvogel zijn geen bijzonderheid voor dit gebied.

Je vindt de Hondsbroekse pleij aan de Pleijdijk bij Westervoort.

Lees verder

5. SONSBEEKPARK EN PARK ZIJPENDAAL

Je hoeft niet per se ver de natuur in te trekken om mooie vogels te spotten, ook in de Arnhemse parken vliegt er vanalles rond! In het Sonsbeekpark en Park Zijpendaal kom je een grote diversiteit aan stads- en bosvogels tegen. Je kunt er vier spechtensoorten tegenkomen, maar ook ijsvogels, knobbelzwanen, groenlingen, de buizerd matkop, glanskop en vuurgoudhaan. Er woont zelfs een kolonie blauwe reigers.

De vier spechten die je in de stadsparken kun tegenkomen:

Tips voor de beginnende vogelaar

Goed kijken – dat is zijn belangrijkste advies. ‘Niet alleen recht vooruit, maar ook naar links en naar rechts.’ Maar waar moeten we verder op letten? Vijf vragen aan Benno van den Hoek, ‘hardcore’ vogelaar en lid van de Vogelbeschermingswacht Noord-Veluwe.

1. WAT NEEMT EEN VOGELAAR MEE?
‘Je basisuitrusting bestaat uit een goede verrekijker en een goed vogelboek.’

2. HOE PAK JE HET AAN?
‘Vanuit je positie scan je de omgeving. Krijg je een vogel in het vizier, dan probeer je zachtjes dichterbij te komen. Als je de vogel goed in beeld hebt, pak je het boek erbij en probeer je de soortnaam te zoeken. Daarbij let je op details, bijvoorbeeld van de snavel of de poten.’

3. WAT IS HIERBIJ BELANGRIJK?
‘Geduld hebben en stil zijn. Als je te snel bent of te ongeduldig, dan vliegt de vogel op en ben je hem kwijt. Het leuke is dat je een vogel beter leert kennen naarmate je langer kijkt. Je ontdekt dat hij niet zomaar op een tak zit, maar bezig is met eten zoeken en op en neer vliegt tussen nest en bosgrond.’

4. WANNEER IS DE BESTE TIJD?
‘Dat hangt van het seizoen af. In de winter maakt het niet veel uit. In de zomer kun je het beste heel vroeg of tijdens de schemering vogelen, want dan zijn de vogels actief.’

5. WAAR GA JE VOGELEN?
‘Een beginnende vogelaar raad ik aan zo dicht mogelijk bij eigen huis of vakantiehuis te starten. Dat is makkelijk scoren, want je ziet veel dagelijkse soorten. Of ga naar een vogelkijkhut.’

Dit vind je misschien ook interessant: