Zo goed smaken onze streekproducten

Geniet van al het lekkers dat de regio Arnhem te bieden heeft! Op verschillende plekken in de regio vind bijzondere culinaire locaties, waar je meer dan welkom bent om de streekproducten te proeven.We hebben een aantal van onze favoriete streekproductproducten op een rijtje gezet! 

DOESBURGSE MOSTERD: DE STOERE SMAAKMAKER

Chefs weten het allang: deze pittige lekkernij mag in geen enkele keuken ontbreken. De trouwe metgezel van oer-Hollandse klassiekers (bitterballen!), staat nu weer helemaal in de belangstelling als stoere smaakmaker. Een stevige plak boerenbruin brood, goede oude kaas, wat tuinkers en een lik échte Doesburgse mosterd – veel beter kan het leven niet worden. Bovendien is goede mosterd een oppepper voor je spijsvertering en werkt het stressverlagend.

Wil je zeker weten dat je de champagne onder de mosterds in huis haalt? Kom dan naar Doesburg. In deze charmante Hanzestad maken ze dit okergele wondermid del al vanaf 1457. En die ervaring proef je. In de Doesburgsche Mosterdfabriek ontdek je hoe al eeuwenlang de beste mosterd van Nederland wordt gemaakt. Bestel daarna in één van de knusse eethuisjes een kom mosterdsoep. Helemaal van nu of juist traditioneel bereid? Wandel op je gemak door de romantische binnenstad – keuze genoeg! 

 

Lees verder
Ontdek Doesburg

VORSTELIJKE WIJNEN UIT DE GELDERSE LÖSS

Waar ooit Willem II en III over de jachtvelden galoppeerden, drink je nu prijswinnende biologische wijnen van Hollandse bodem. Domein Hof te Dieren is de grootste ommuurde wijngaard van Nederland. Afgeschermd tegen kou en nattigheid en op de vruchtbare, licht glooiende Gelderse löss groeien de druiven hier onder de perfecte condities voor uitstekende wijn. Wijnboer Youp Cretier vertelt je er graag alles over!

Op afspraak leer je meer over het oude vak van wijngaardenier, verschillende druivenrassen en de ge - schiedenis van het Hof te Dieren – waar Willem III ook al ‘wijnbergen’ liet aanleg - gen. En natuurlijk wordt er dan ook wijn geproefd. Probeer eens de Johanniter in ’t Bos uit 2018, een witte wijn die door de warme zomer dat jaar prachtig vol van smaak is. En na 10 jaar rijping is nu Cretier’s Tawny TroP 2010 verkrijgbaar, een dessertwijn met hinten van chocola.

               

© Jurjen Drenth
© Jurjen Drenth

DIRECT VAN DE VRUCHTBARE BODEM VAN DE LIEMERS

De Liemers is al eeuwen een vruchtbaar gebied. En dat proef je terug in de streekproducten. Volg de speciale wandel- of fietsroute om die rijkdom aan lekkers te ontdekken. Onderweg volg je een rondleiding bij een struisvogelboerderij of proef je hoe goed een streekbiertje smaakt. Proost! Laad je fietstassen vol met sappig fruit uit de houten veilingkratjes langs de weg en stop even voor wat huisgemaakte mozzarella.

‘Liemers trots’, noemen ze het hier ook wel – al het lekkers dat boeren en tuinders produceren, samen met lokale vakmannen en - vrouwen. Eén keer per jaar heb je bovendien de kans om al dat lekkers te ontdekken op één groot terrein tijdens het Liemers Smaakfestival. Neem ruim de tijd. Zodat je tussen de foodstrucks, proeverijen en kramen door ook even wat rust kan nemen, en even bijkomt van al dat verrukkelijks.

Lees verder
Ontdek De Liemers

HET LEKKERST VAN DE BOER

Bij de Woerdt, een rijksmonumentale Betuwse T-boerderij in het dorpje Ressen, groeien de heerlijkste appels, peren, kersen, morellen, mispels, walnoten en pruimen. En in Landwinkel de Woerdt zijn nog veel meer delicatessen te koop uit de streek. Het assortiment is enorm! Allemaal perfecte souvenirs – als ze het thuisfront halen... Of koop een brood van de Streekbakker, een stuk boerenkaas, wat worst en jam, en neem het mee als proviand voor onderweg.

De Woerdt is namelijk ook het start- en eindpunt van het Zeegsepad, een kort klompenpaadje (zes kilometer) door het prachtige buitengebied van Ressen. De route voert dwars door de boomgaarden, over historische paden en langs eeuwenoude bouwwerken en zegen: typische gegraven watergangen die je nog alleen in de Betuwe ziet. Meer dan genoeg mooie plekjes om uitgebreid te genieten van het afwisselende landschap én het lekkers van de boer.

Ontdek de regio Arnhem!