De Liemers

De grote en kleine dorpen van de Liemers - Loop in de sporen van het water

Let op: Wegens de maatregelen van het kabinet in de aanpak van het COVID-19 (corona) virus zijn veel eet- en drinkgelegenheden en toeristische attracties in Nederland op dit moment gesloten.​ Raadpleeg de websites van de locaties voor meer informatie.

Je kunt op deze website uiteraard nog wel inspiratie opdoen voor de toekomst, wanneer deze uitzonderlijke situatie voorbij is. Hopelijk tot snel!

Ontdek in de Liemers de kracht van het water! Eeuwenlang trad de Rijn uit zijn oevers. Als je nu over de kronkelende dijken wandelt of fietst, zie je de groene wielen en waaien als overblijfsel van de talrijke overstromingen. Waterrecreatieterrein De Bijland dankt zijn bestaan zelfs aan deze natte tijden.
 
Tijdens warme dagen neem je hier een frisse duik of stap je op een speedboot voor een lekkere vaartocht. Zoek je meer de historische gezelligheid op of wil je uitgebreid dineren? Dat kan in de kleine kernen van de vele Liemerse dorpen. En in het sfeervolle winkelcentrum van Zevenaar of op de woonboulevard in Duiven, vind je alles wat je nodig hebt.
kookstudio, streekproducten, groene schuur

kookstudio, streekproducten, groene schuur

Proef de streek

Boeren en tuinders in de Liemers zijn met recht trots op hun producten, die ze bovendien vaak in een Liemers jasje steken. Maak kennis met de Liemerse streekproducten. 
Buitengoed de Panoven

Buitengoed de Panoven

© Buitengoed de Panoven

Bijzondere cultuurhistorie

Wie zich in de historie van de Liemers verdiept, ontdekt dat deze plek, waar de Rijn ons land binnenstroomt, wel de kraamkamer van Nederland genoemd mag worden.

© De Liemers, helemaal goed!

Shoppen

Voor een lekker dagje shoppen kun je terecht in de Liemers! 

natuur, landschap, Tolkamer, Rijnwaarden, Liemers

natuur, landschap, Tolkamer, Rijnwaarden, Liemers

© Windkracht20 - De Liemers Helemaal Goed

Eindeloos wandelen

Struin heerlijk door de uiterwaarden of maak een mooie wandeling over heuvels en door de bossen. 

Konikpaarden in de Gelderse Poort

Konikpaarden in de Gelderse Poort

Nationaal Landschap

De Liemers maakt deel uit van Nationaal Landschap de Gelderse Poort. Een fascinerend rivierenlandschap met stuwwallen, oeverwallen, uiterwaarden, rivieren en oude rivierlopen.

© Laurence Delderfield

Spring op de fiets

Trap lekker door de bossen en fiets langs heidevelden of vennetjes. Ontdek de prachtige natuur in al haar facetten!

Buitengoed de Panoven

Bij deze historische steenfabriek kun je terecht voor heel veel, zoals een bijzondere overnachting, een workshop steen maken of een ritje met de locomotief. Geniet er van streekproducten tijdens een (h)eerlijke lunch of high tea en proef echt de Liemers! 

Lees verder
Meer informatie

Strijd om de macht

Op het strategische punt, bij de splitsing van Rijn en Waal, hebben talloze legers gevochten. Bij Lobith stond het grote tolhuis waar binnenkomende schepen tol moesten betalen. Het naastgelegen dorp Tolkamer herinnert daar nog steeds aan en biedt aan de Europakade zicht op het drukke scheepvaartverkeer. Kijk je in de verte, richting Duitsland, dan zie in het oosten de bosrijke heuvels van het Montferland. Over grensgevoel gesproken. Zevenaar is de grootste stad van de Liemers. Hier hadden edellieden hun woonplek en bij Huis Sevenaer proef je die historie. Zelfs letterlijk in het eigen bier en de groenten van het landgoed.

Wat binnen de Liemers een plek is die meer tot de historische verbeelding spreekt is Fort Westervoort. Gelegen aan de splitsing van Nederrijn en IJssel bewaakte dit fort eeuwenlang de regio aan de westzijde. Die bewaking is nu trouwens overbodig want de Liemers verwelkomt jou met open armen!

Lees verder

Waterrecreatie

In de Liemers vind je een ruim aanbod aan waterrecreatie, zowel sportief als recreatief! Je kan er heerlijk varen over de rivieren en plassen, of kies je voor een uitdaging en ga je suppen, kanoën of windsurfen? 

Lees verder
Meer informatie