Cultuur en Historie

Door de geschiedenis heen heeft de Rijn de gemoederen in de Liemers behoorlijk beziggehouden. Negatief, door keer op keer weer buiten zijn oevers te treden. En positief: de klei zorgde voor vruchtbare akkers en was de basis voor stevige huizen, gebakken in de steenfabrieken langs de rivier. Bij de historische steenfabriek in het buitengebied Panoven kun je nu nog steeds stenen maken – naast lekker zwemmen in de Breuly en culinair genieten.

De edelen van de Liemers hielden zich graag op in en rond Zevenaar, de grootste stad van het gebied. Op Landgoed Huis Sevenaer kun je die historie na verschillende renovatieprojecten weer in volle glorie bewonderen. 

Bezienswaardigheden

Musea

De historie van de Liemers komt tot leven in het Liemers Museum, belangrijke historische voorwerpen en gebeurtenissen worden tentoongesteld in Kunstwerk! Liemers Museum.

De steenindustrie is een belangrijk onderdeel van de Liemerse geschiedenis. Bij Buitengoed de Panoven, een voormalig dakpan- en baksteenfabriek kan je van dichtbij meemaken hoe stenen worden gemaakt en worden er diverse rondleidingen gegeven. 

Lees verder
kinderen, buitengoed, panoven, liemers, stenen

Kasteel

Landgoed Sevenaer
In hartje Zevenaar vind je Landgoed Sevenaer, een historische kasteelboerderij waar natuur en cultuur samenkomen. Het boerenbedrijf is nog volop in beweging om de zo langgekoesterde wens van Jonkheer van Nispen van Sevenaer ten uitvoer te brengen. Er wordt gebouwd aan een duurzame kasteelboerderij waar heerlijke authentieke producten worden verbouwd. Bij het Eet-lokaal kan er culinair worden genoten!

Kasteel Huis Bergh
Nabij de grens met Duitsland vinden we het middeleeuwse stadje ’s-Heerenberg, hier ligt aan de rand van het stadje het imposante kasteel Huis Bergh. Het kasteel behoort tot de grootste en belangrijkste kastelen van Nederland! Binnen in het kasteel is een bijzondere kunstverzameling te zien met een portrettengalerij, Noord-Europese kunst, Italiaanse meesterwerken, middeleeuwse boeken, een wapenkamer en een muntenverzameling. Klim in de toren en geniet van een prachtig uitzicht over de omgeving.

 

Lees verder