Cultuur en Historie

Op de Veluwezoom vind je meer dan 100 buitenplaatsen en landgoederen. De Gelderse adel wist waar het aangenaam verblijven is. Van het historisch ingerichte Kasteel Rosendael met een park vol activiteiten tot Kasteel Doorwerth, met daarin museum Veluwezoom. En van het unieke landgoed Middachten tot het prachtige 18e-eeuwse Huis Zypendaal.

Met de Gelders Arcadië-app vol filmpjes, foto’s en routes duik je in de verhalen erachter. Wist je bijvoorbeeld dat zowel Kasteel Rosendael als Huis Zypendaal in de oorlog onderdak boden aan evacuées? Dat Versailles de inspiratiebron was voor de tuin van Middachten? Of dat Erik Hazelhoff Roelfzema ‘Soldaat van Oranje’ in Kasteel Doorwerth schreef? 

kasteel, doorwerth, renkum, veluwezoom

kasteel, doorwerth, renkum, veluwezoom

© Jurjen Drenth
Kasteel Huis Rosendael - Rozendaal

Kasteel Huis Rosendael - Rozendaal

Ontdek de kastelen

De Veluwezoom is bekend als het landschap van uitgestrekte landgoederen, buitenplaatsen en kastelen. Het heuvelachtige landschap heeft altijd veel aantrekkingskracht gehad op welgestelde families, die er hun landhuizen bouwden en de mooiste tuinen en parken aanlegden.

Met de komst van de treinverbindingen in de 19e eeuw kwamen steeds meer rijke westerlingen naar de landgoederenzone Gelders Arcadië om van dit unieke landschap te genieten en er hun ‘buitens’ aan te leggen. En van die vele buitens in dit gebied kunnen wij nog steeds genieten!

Lees verder
Ontdek de kastelen
Airborne Museum Hartenstein

Airborne Museum Hartenstein

Sporen van de strijd

Van de Slag om Arnhem tot de ondertekening van de Duitse overgave in Wageningen: in de hele Veluwezoom vind je herinneringen aan het laatste oorlogsjaar.

© Airborne Museum

Ontdek de spannende geschiedenis

Gelderland kent een rijke geschiedenis. Een historie die duizenden jaren teruggaat in de tijd en zijn sporen in het landschap heeft achtergelaten. Ga je mee op reis?

© Joost Ooijman

Liberation route

De Liberation Route is de uitgebreide herdenkingsroute die de geallieerden in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog aflegden tijdens hun bevrijding van het Europees vasteland. in de Veluwezoom vind je diverse historische locaties en luisterplekken die je van informatie voorzien. 

Airborne Museum Hartenstein

Airborne Museum Hartenstein

Bezoek de musea

In de rijke geschiedenis van de regio gaat de aandacht al snel naar de Tweede Wereldoorlog en de roemruchte Slag om Arnhem. Het Airborne Museum at Hartenstein in Oosterbeek vertelt je het hele verhaal. 

Maar de geschiedenis omvat meer. Veel meer. Museum De Casteelse Poort geeft een boeiend verslag van het ontstaan van Wageningen en in Museum Veluwezoom bekijk je prachtige schilderkunst.

Het Airborne Museum at Hartenstein is wegens verbouwing tijdelijk gesloten tot 14 maart 2020.

Lees verder
Ontdek de musea