Cultuur en Historie

Op de Veluwezoom vind je meer dan 100 buitenplaatsen en landgoederen. De Gelderse adel wist waar het aangenaam verblijven is. Van het historisch ingerichte Kasteel Rosendael met een park vol activiteiten tot Kasteel Doorwerth, met daarin museum Veluwezoom. En van het unieke landgoed Middachten tot het prachtige 18e-eeuwse Huis Zypendaal.

Met de Gelders Arcadië-app vol filmpjes, foto’s en routes duik je in de verhalen erachter. Wist je bijvoorbeeld dat zowel Kasteel Rosendael als Huis Zypendaal in de oorlog onderdak boden aan evacuées? Dat Versailles de inspiratiebron was voor de tuin van Middachten? Of dat Erik Hazelhoff Roelfzema ‘Soldaat van Oranje’ in Kasteel Doorwerth schreef? 

Ontdek de kastelen

De Veluwezoom is bekend als het landschap van uitgestrekte landgoederen, buitenplaatsen en kastelen. Het heuvelachtige landschap heeft altijd veel aantrekkingskracht gehad op welgestelde families, die er hun landhuizen bouwden en de mooiste tuinen en parken aanlegden.

Met de komst van de treinverbindingen in de 19e eeuw kwamen steeds meer rijke westerlingen naar de landgoederenzone Gelders Arcadië om van dit unieke landschap te genieten en er hun ‘buitens’ aan te leggen. En van die vele buitens in dit gebied kunnen wij nog steeds genieten!

Lees verder
Ontdek de kastelen
kasteel, doorwerth, renkum, veluwezoom Kasteel Huis Rosendael - Rozendaal
 • Sporen van de strijd

  Van de Slag om Arnhem tot de ondertekening van de Duitse overgave in Wageningen: in de hele Veluwezoom vind je herinneringen aan het laatste oorlogsjaar.

  Sporen van de strijd Airborne Museum Hartenstein
 • Ontdek de spannende geschiedenis

  Gelderland kent een rijke geschiedenis. Een historie die duizenden jaren teruggaat in de tijd en zijn sporen in het landschap heeft achtergelaten. Ga je mee op reis?

  Ontdek de spannende geschiedenis
 • Liberation route

  De Liberation Route is de uitgebreide herdenkingsroute die de geallieerden in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog aflegden tijdens hun bevrijding van het Europees vasteland. in de Veluwezoom vind je diverse historische locaties en luisterplekken die je van informatie voorzien. 

  Liberation route

Bezoek de musea

In de rijke geschiedenis van de regio gaat de aandacht al snel naar de Tweede Wereldoorlog en de roemruchte Slag om Arnhem. Het Airborne Museum at Hartenstein in Oosterbeek vertelt je het hele verhaal. 

Maar de geschiedenis omvat meer. Veel meer. Museum De Casteelse Poort geeft een boeiend verslag van het ontstaan van Wageningen en in Museum Veluwezoom bekijk je prachtige schilderkunst.

 

Lees verder
Ontdek de musea
Airborne Museum Hartenstein