De Liemers

De grote en kleine dorpen van de Liemers - Loop in de sporen van het water

Ontdek in de Liemers de kracht van het water! Eeuwenlang trad de Rijn uit zijn oevers. Als je nu over de kronkelende dijken wandelt of fietst, zie je de groene wielen en waaien als overblijfsel van de talrijke overstromingen. Waterrecreatieterrein De Bijland dankt zijn bestaan zelfs aan deze natte tijden.
 
Tijdens warme dagen neem je hier een frisse duik of stap je op een speedboot voor een lekkere vaartocht. Zoek je meer de historische gezelligheid op of wil je uitgebreid dineren? Dat kan in de kleine kernen van de vele Liemerse dorpen. En in het sfeervolle winkelcentrum van Zevenaar of op de woonboulevard in Duiven, vind je alles wat je nodig hebt.

Proef de streek

Boeren en tuinders in de Liemers zijn met recht trots op hun producten, die ze bovendien vaak in een Liemers jasje steken. Maak kennis met de Liemerse streekproducten. 

TO DO: Bekijk de agenda

In de Liemers vinden het hele jaar door evenementen plaats. Ontdek ze hier.

Actief in de natuur

De grootste rivieren van Nederland - Rijn, Pannerdensch Kanaal en IJssel - stromen door deze regio.

Bijzondere cultuurhistorie

Wie zich in de historie van de Liemers verdiept, ontdekt dat deze plek, waar de Rijn ons land binnenstroomt, wel de kraamkamer van Nederland genoemd mag worden.

Nationaal Landschap

De Liemers maakt deel uit van Nationaal Landschap de Gelderse Poort. Een fascinerend rivierenlandschap met stuwwallen, oeverwallen, uiterwaarden, rivieren en oude rivierlopen.

Strijd om de macht

Op het strategische punt, bij de splitsing van Rijn en Waal, hebben talloze legers gevochten. Bij Lobith stond het grote tolhuis waar binnenkomende schepen tol moesten betalen. Het naastgelegen dorp Tolkamer herinnert daar nog steeds aan en biedt aan de Europakade zicht op het drukke scheepvaartverkeer. Kijk je in de verte, richting Duitsland, dan zie in het oosten de bosrijke heuvels van het Montferland. Over grensgevoel gesproken. Zevenaar is de grootste stad van de Liemers. Hier hadden edellieden hun woonplek en bij Huis Sevenaer proef je die historie. Zelfs letterlijk in het eigen bier en de groenten van het landgoed.

Wat binnen de Liemers een plek is die meer tot de historische verbeelding spreekt is Fort Westervoort. Gelegen aan de splitsing van Nederrijn en IJssel bewaakte dit fort eeuwenlang de regio aan de westzijde. Die bewaking is nu trouwens overbodig want de Liemers verwelkomt jou met open armen!