Stad en land

Type: Wandelroute
Afstand: 4.5 km

Stad en land

Type: Wandelroute
Afstand: 4.5 km

Tijdens deze wandeling bij Driel ervaar je het contrast tussen stad (de oostkant van de route) en het platteland (de westkant van de route). Waar in Arnhem overal het stedelijke karakter overheerst, baadt de gemeente Overbetuwe in een landelijke rust.

Deze route start bij de Drielse Veer. Hier heb je een prachtig uitzicht op de uitlopers van de Veluwe. De Rijn heeft in de loop van tienduizenden jaren deze heuvels steil afgeslepen.

Helemaal links, aan het begin van de stuw, ligt het Drielse veer. Dat veer bestaat al sinds 1200 en vormde eeuwenlang een belangrijke verbinding tussen de Betuwe en de Veluwe. Tot 1580 was het veer bezit van de Rooms Katholieke kerk van Oosterbeek. Omdat Driel, Heteren en Randwijk bij het diaconaat Velua hoorden, konden ze via de pont in Oosterbeek ter kerke gaan. Later vormde het een schakel in de oude Hessenweg tussen Amersfoort en Nijmegen. Bij het Drielse veer is in 1895 een Romeinse schat opgebaggerd, bestaande uit meer dan 200 bronzen voorwerpen, waaronder karaffen, schalen, een weegschaal en versierstukken voor paardentuig. De schat is opgenomen in de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Opvallend is de grote hoeveelheid paardentuig, dat voor een gedeelte was verzilverd. Op een aantal voorwerpen staat de naam van de eigenaar ingekrast. Zo komt Marcus Muttienus voor op twee voorwerpen. Marcus Muttienus was een Romeins burger uit Italië die hier in de omgeving zijn dienstplicht vervulde. De voorwerpen stammen ongeveer uit het midden van de eerste eeuw. 

Deze route brengt je over de Drielse rijndijk waar je een mooi uitzicht hebt over de uiterwaarden. Onderweg heb je prachtige vergezichten over het platteland en ervaar je de landelijke rust. Tip: in het voorjaar loop je te midden van kleurrijke bloesempracht van de fruitbomen

Bewegwijzering

Deze route is opgenomen in het wandelroutenetwerk Arnhem Nijmegen en is te volgen aan de hand van gele pijlen. De route combineer je, met behulp van keuzepunten, eenvoudig met andere routes. Keuzepunten zijn aangeduid met een unieke letter-cijfercombinatie. Ze staan op locaties waar verschillende routes elkaar kruisen. Hier kun je je huidige route vervolgen of overstappen naar een andere route.

Afstand
4.5 km

Dit ga je zien

Startpunt: Drielse Rijndijk
6665 Driel
Eindpunt: Drielse Rijndijk
6665 Driel

Kenmerken