Wandelroute vrijheid

Type: Wandelroute
Afstand: 3.0 km

Wandelroute vrijheid

Type: Wandelroute
Afstand: 3.0 km

Deze afwisselende wandelroute van 3 km voorziet je van uitzichten over de Rijn en het stuw- en sluizencomplex van Driel.

De wandelroute start bij het Polenplein in Driel. Hier staat het Nationaal Monument voor de 1ste Onafhankelijke Poolse Parachutisten Brigade in Driel, ook wel het Polenmonument genoemd, die herinnert aan de 94 Poolse militairen die tijdens operatie Market Garden zijn omgekomen. 

Ook brengt deze route je over de Drielse Rijndijk waar je uitzicht hebt op het stuw- en sluizencomplex. De stuw bij Driel wordt ook wel de ‘waterkraan van Nederland’ genoemd. Hij verdeelt het water dat via de Rijn ons land binnenstroomt over de Lek, de Neder-Rijn en de IJssel. Samen met de stuwen bij Amerongen en Hagestein heeft de stuw van Driel de functie om meer water, via de IJssel, naar het IJsselmeer te sturen. Zo stroomt er voldoende zoet water naar Noord-Nederland en blijft de IJssel goed bevaarbaar. In het geval dat de Rijn veel water richting zee moet afvoeren als gevolg van hoge waterstanden, dan gaan de stuwen open. Dat gebeurt zo’n veertig dagen per jaar. Voor de scheepvaart zijn naast de stuw schutsluizen. En voor de vissen speciale vistrappen. Schepen en vissen kunnen zo, ook als de stuwen gesloten zijn, gewoon hun weg langs Driel vervolgen. De drie stuwen van Amerongen, Hagestein en Driel hebben elk hetzelfde ontwerp en zijn gebouwd in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. 

Bewegwijzering

Deze route is opgenomen in het wandelroutenetwerk Arnhem Nijmegen en is te volgen aan de hand van rode pijlen. De route combineer je, met behulp van keuzepunten, eenvoudig met andere routes. Keuzepunten zijn aangeduid met een unieke letter-cijfercombinatie. Ze staan op locaties waar verschillende routes elkaar kruisen. Hier kun je je huidige route vervolgen of overstappen naar een andere route. 

Afstand
3.0 km

Dit ga je zien

Startpunt: Kerkstraat 29
6665 CE Driel
1

Luisterplek: De Polen van Driel

Generaal Sosabowski en zijn Eerste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade hebben in de slag om Arnhem moedig gehandeld. De grote verdiensten die zij daarmee hebben gehad voor de bevrijding van Nederland, wordt pas sinds enkele jaren formeel erkend.Lees verder

Luisterplek: De Polen van Driel
2

Polenmonument / Nationaal Monument voor de 1e Onafhankelijke Poolse Parachutisten Brigade

Het Nationaal Monument voor de 1ste Onafhankelijke Poolse Parachutisten Brigade in Driel, ook wel het Polenmonument genoemd, herinnert aan de 94 Poolse militairen die tijdens operatie Market Garden zijn omgekomen.Lees verder

Polenmonument / Nationaal Monument voor de 1e Onafhankelijke Poolse Parachutisten Brigade
Eindpunt: Kerkstraat 29
6665 CE Driel

Beschrijving

Startpunt: Kerkstraat 29
6665 CE Driel

Deze route is bewegwijzerd met rode pijlen.

Eindpunt: Kerkstraat 29
6665 CE Driel

Kenmerken