Steengoed

Type: Wandelroute
Afstand: 4.6 km

Steengoed

Type: Wandelroute
Afstand: 4.6 km

Deze 4,6 km lange wandeling leidt je langs de uiterwaarden van de Rijn waar veel steenfabrieken stonden. Hier waren immers gunstige voorwaarden: veel en gemakkelijk te winnen klei en de rivier als aan- en afvoerweg.

De uiterwaarden langs de Randwijkse Rijndijk zijn bijzonder breed en uitermate geschikt voor de aanleg van steenfabrieken. De baksteenfabricage ontstond in de negentiende eeuw op verhogingen in de uiterwaarden. Daar waren gunstige voorwaarden door de aanwezigheid van veel en gemakkelijk te winnen klei, veel arbeidskrachten en de rivier als aan- en afvoerweg.

Tussen Driel en Randwijk stonden vier steenfabrieken. De meeste daarvan zijn in 1944 verwoest, maar steenbakkerij Randwijk, een rijksmonument, bestaat nog steeds. Op ambachtelijke wijze worden daar nog stenen gemaakt voor het behoud van ons cultureel erfgoed. Hier bevindt zich ook het Gelders Smalspoormuseum, opgericht in 1984, dat de historie en kennis van het smalspoor in stand wil houden. Het herbergt een uitgebreide collectie Smalspoor materieel dat is ondergebracht in de zogenaamde haaghutten. Deze haaghutten werden gebruikt om de rauwe (net gevormde) stenen te drogen, voordat ze in de oven gebakken werden. De collectie omvat locomotieven, rijtuigen, lorries en tractoren. Ook is er een binnenmuseum met ontvangstruimte. Op open dagen kun je meerijden met de smalspoortrein over een gereconstrueerd baantracé door de uiterwaarden waar vroeger klei gewonnen werd. Neem er een kijkje! Of steek de rivier over met het (duurzame!) elektrisch veerpontje naar de Veluwe. 

Tijdens deze route wandel je over de dijk met prachtig uitzicht op de uiterwaarden. Ook kom je langs de aarden wallen van het 14e-eeuwse kasteel De Nijburg (of Nyenborch). Het kasteel is in der loop der eeuwen verloren gegaan, maar de zware aarden wallen zijn nog wel zichtbaar en zijn in de jaren '80 gereconstrueerd.

Bewegwijzering

Deze route is opgenomen in het wandelroutenetwerk Arnhem Nijmegen en is te volgen aan de hand van paarse pijlen. De route combineer je, met behulp van keuzepunten, eenvoudig met andere routes. Keuzepunten zijn aangeduid met een unieke letter-cijfercombinatie. Ze staan op locaties waar verschillende routes elkaar kruisen. Hier kun je je huidige route vervolgen of overstappen naar een andere route. 

Afstand
4.6 km

Dit ga je zien

Startpunt: Bretagnesingel 3
6666 XS Heteren
Eindpunt: Bretagnesingel 3
6666 XS Heteren

Kenmerken