De Tennisbaan

Zo kun je ons bereiken

Adres:
J.J. Talsmalaan
Oosterbeek
Plan je route
Afstand:

Op de oude tennisbaan op landgoed Hartenstein, vlak achter het hek, werden Duitse krijgsgevangenen vastgehouden. De tennisbaan lag dichtbij het Britse hoofdkwartier in Villa Hartenstein en omdat de tennisbaan al door een hek omheind was, was het een ideale plek voor een provisorisch gevangenenkamp.  

Er waren ruim 200 krijgsgevangen aanwezig op de tennisbaan. Meer dan de helft van de gevangenen waren leden van een Nederlandse SS-bataljon. De krijgsgevangenen werden blootgesteld aan dezelfde gevaren als de Britse militairen. Ze liepen gevaar van artillerie- en mortiervuur en er was weinig eten. De krijgsgevangen kregen een schep om loopgraven te maken en zo wat beschutting te creëren. Sommige gevangenen klaagden over de slechte omstandigheden, maar generaal Urquhart verzekerde hen ervan dat ze ten minste evenveel eten kregen als de Britse militairen.  

De foto is gemaakt op vrijdag 22 september op een zeldzaam moment waarop de militairen even veilig uit hun loopgraaf konden komen. Op de achtergrond zijn de tennisbanen te zien

Hier ga je heen