Arnhem door de ogen van Meike Verhagen en Robert Wittenberg

Directeur Eusebiuskerk en Brand Manager Dudok Arnhem

Meike Verhagen is directeur van de Eusebiuskerk. Samen met Robert Wittenberg is ze vertegenwoordiger van het Eusebiuskwartier. Robert Wittenberg is Brand Manager binnen de Dudok Horeca Groep en heeft Dudok Arnhem, een café-brasserie op steenworpafstand van de Eusebiuskerk, op de kaart gezet als huiskamer van de stad. Meike en Robert weten als geen ander wat er te doen is in het Eusebiuskwartier.  

HOE ZOUDEN JULLIE ARNHEM OMSCHRIJVEN?

Meike: “In het Eusebiuskwartier zijn dat de verhalen over de middeleeuwen, de tweede wereldoorlog, uitzicht vanaf de glazen balkons en prachtige gebouwen, je vindt het hier allemaal.” Robert: “Het unieke van de stad Arnhem zit hem in de combinatie van cultuur, geschiedenis, erfgoed, sfeer en gezelligheid.”

Wat mag je echt niet missen in Arnhem?

Meike: “De Eusebiuskerk, met glazen balkons, vanaf waar je het hele landschap kan zien: de Veluwe, Betuwe en de schoonheid van de stad. De Eusebiuskerk is inmiddels meer museum dan kerk. Er staan 1000 eeuwenoude stenen figuren. Kunstenaar Arno Coenen heeft aan de buitenkant een aantal recente figuren toegevoegd, zoals een coronavirus.”

Robert: “In het Airborne at the Bridge en in de Walburgiskerk leer je meer over de Slag om Arnhem. Meer geïnteresseerd in de middeleeuwse geschiedenis van de stad en het hertogdom Gelre? Ondanks de bombardementen is hier gelukkig nog steeds geschiedenis van de middeleeuwen te zien. Het Duivelshuis is zeker een aanrader. Via het Gilde Stadswandeling Arnhem boek je zo een rondleiding.”

Lees verder

Waar moet je zijn voor een gezellig avondje uit?

Meike: “Voor een gezellig avondje uit denk ik dat wij beide uitkomen op Focus Filmtheater, naast de Eusebiuskerk. Weer die combinatie cultuur en gezelligheid. Focus heeft een goede programmering aan films en een openluchtbioscoop op het dak! Daar draait nu trouwens de Arnhemse productie Knor, echt een aanrader voor het hele gezin. De animatiefilm won trouwens drie gouden Kalveren en was genomineerd voor een Oscar. Na (of voor) de film heeft Dudok, of een van de andere horecalocaties in het Eusebiuskwartier, een heerlijk terras om te borrelen of een cappuccino te drinken met een taartje.”

Hoe zouden jullie de sfeer van Arnhem omschrijven?

Robert: “Nu de kerk uit de steigers is en het lekker druk is, vergelijken Arnhemmers en bezoekers Arnhem soms zelfs met Maastricht. Die laatmiddeleeuwse uitstraling met terrasjes en markt in het weekend maakt het heel gezellig. Het unieke van het gebied en het Eusebiuskwartier is dat het een historische trekpleister is waarin alles dichtbij elkaar ligt. Sinds de komst van de beelden van kunstenaar Coenen heeft de Eusebiuskerk weer een extra uniek element. Deze beelden zijn mooi verlicht en trekken veel bezoekers.”

Lees verder

WAT IS ER ZO BIJZONDER AAN DE GESCHIEDENIS VAN ARNHEM?

Meike: “De geschiedenis van het Eusebiuskwartier is gelaagd, maar hier vind je de twee belangrijkste thema’s uitgelicht. Het ontstaan en de bloei van de stad in de middeleeuwen is zichtbaar in o.a. de Eusebiuskerk, Sabelspoort en het Duivelshuis. Met de verdediging van het hertogdom Gelre, speelde hertog Karel van Gelre belangrijke grote rol. Arnhemmers waren erg blij met hem en daarom ligt hij ook in de Eusebiuskerk begraven in een prachtig grafmonument. Maarten van Rossum was zijn veldheer en woonde naast de Eusebius in het Duivelshuis. Veel later heb je een andere gebeurtenis die het karakter van de stad in hoge mate heeft bepaald: de Slag om Arnhem tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hierover kan je leren in de Eusebiuskerk en andere locaties in het Eusebiuskwartier.”

WAAR VINDEN JULLIE RUST IN DE STAD?

Volgens Meike kan je binnen het Eusebiuskwartier in de Eusebiuskerk terecht: “Waar het rond de Eusebiuskerk zoemt van de drukte en gezelligheid, is het in de kerk sereen en rustig.” Ook buiten vinden toch ook op veel plekken de rust. Robert: “Als je via de Sabelspoort naar de Rijn loopt, dan wandel je de rust tegemoet. En Sonsbeek, buiten het Eusebiuskwartier, is een oase van groen: het is het mooiste stadspark van Nederland. Het is echt bijzonder hoe het zo overloopt in de stad. Dudok Arnhem biedt met zijn ommuurde binnentuin ook een verborgen groene parel middenin de binnenstad.

Hoe zouden jullie Arnhem in drie woorden omschrijven?

Meike: “In drie woorden: creatief, groen en vrij. Dat zit in het DNA van de stad en is dus overal aanwezig. Je ziet het ook terug in de artikelen die worden verkocht in de Citystore Arnhem in de Eusebiuskerk. De creativiteit in Arnhem is enorm groot, onder andere door alle ArtEZ University of the Arts. En de vrijheid gaat onder andere om de Slag om Arnhem. De stad is toen voor 90% verwoest. De stad is daarna weer opgeveerd, dat is nationaal en internationaal bekend. De veerkracht van de stad en de samenleving, en de vrijheid die we sindsdien hebben is overal voelbaar.”

Portretfotografie: Elise Photography

Lees verder