Kunst- en parkenpad Zevenaar

Type: Wandelroute
Afstand: 23.9 km

Kunst- en parkenpad Zevenaar

Type: Wandelroute
Afstand: 23.9 km

Het Kunst- en Parkenpad Zevenaar is een wandelpad door het centrum en verschillende woonwijken van de stad Zevenaar. Deze route is onderdeel van het Wandelnetwerk van de Liemers

Welkom in Zevenaar, het hart van De Liemers! Deze wandelroute loodst je langs ruim 40 kunstwerken en -objecten en je wandelt door 8 stadsparken.

Deze route is onderdeel van het Liemers- Knooppad; een combinatie van een aantal wandelpaden in de Liemers. De rivieren Rijn, IJssel en Oude IJssel zijn streekbepalend en geven aan waar de grenzen liggen van de Liemers. Je vind het gebied dus tussen de regio Arnhem Nijmegen, de Duitse grens en Doetinchem. 

Het Kunst en Parkenpad is in twee delen te wandelen, namelijk een Oost-Zuid deel en een West-Noord deel. Het Oost-Zuid deel is zo'n 12 kilometer lang en een West-Noord deel zo'n 10. De route is gemarkeerd met het logo van de Liemerse Knooppaden

Wandelnetwerk Regio Arnhem Nijmegen

Deze route is onderdeel van het Wandelnetwerk van de Liemers. Je kunt deze route inkorten of combineren met andere routes van het Wandelnetwerk door gebruik te maken van de keuzepunten.

Afstand
23.9 km

Dit ga je zien

Startpunt: 6901 AH Zevenaar
1

Buitengoed de Panoven

Op het industriële erfgoed van de voormalig dakpan- en baksteenfabriek staat bijzonder overnachten centraal. Niet alleen voor overnachten is het erfgoed zeer geschikt. Op en om het erfgoed valt veel te ontdekken en beleven.Lees verder

Buitengoed de Panoven Buitengoed de Panoven
2

Kinderboerderij Rosorum

Kinderboerderij Rosorum is een gezellige, knusse kinderboerderij voor het hele gezin. De kinderboerderij is gelegen in het mooie wandelpark Rosorum met prachtige vijvers. Er is ruime parkeergelegenheid aanwezig.Lees verder

Kinderboerderij Rosorum
3

Stadsbrouwerij Wittenburg

In de stadsbrouwerij wordt zelf bier gebrouwen en in het Proeflokaal kun je heerlijke bieren proeven tijdens de lunch, borrel of diner.Lees verder

Stadsbrouwerij Wittenburg
4

Eet-Lokaal | Café, Restaurant & Zalen

Veelal regionale producten zijn verkrijgbaar, want bij Eet-Lokaal Zevenaar proef je pas echt regio de Liemers. Koffie / thee met zelfgemaakt gebak, een heerlijke lunch, diner of borrel, een zakelijke bespreking, feest in één van de zalen.Lees verder

Eet-Lokaal | Café, Restaurant & Zalen
5

Landgoed Huis Sevenaer

Landgoed Huis Sevenaer is een historische kasteelboerderij met het boerenbedrijf nog in eigen beheer. Natuur en cultuur komen hier samen. Het landgoed is niet vrij toegankelijk. Bekijk voor excursies en openingstijden van de landgoedwinkel de website.Lees verder

Landgoed Huis Sevenaer
6

Filmhuis Zevenaar

Ontdek de nieuwste arthouse films, spot de boeiendste documentaires of beleef nogmaals die ene filmklassieker op het witte doek. Het kan allemaal bij Filmhuis Zevenaar, dé plek voor een ontspannen filmbeleving in de Liemers.Lees verder

Filmhuis Zevenaar
7

Grutterij en Molen de Hoop

Grutterij-Molen "De Hoop" is een modern molenbedrijf met een rijke historie. Molen De Hoop is een stellingmolen. Dit is een hoge windmolen met halverwege een omloop, de stelling.Lees verder

Grutterij en Molen de Hoop
8

Thoen & Thans

Restaurant Zaal Thoen & Thans vind u naast de alom bekende St. Martinuskerk in Oud-Zevenaar, gelegen in het prachtige gebied de Liemers.Lees verder

Thoen & Thans
9

VVV Informatiepunt Buitengoed de Panoven

Op het industriële erfgoed van de voormalig dakpan- en baksteenfabriek staat bijzonder overnachten centraal.Lees verder

VVV Informatiepunt Buitengoed de Panoven
Eindpunt: 6901 AH Zevenaar

Beschrijving

Startpunt: 6901 AH Zevenaar

Kijk op wandelenindeliemers.nl voor de meest actuele routebeschrijving.

Je start de route voor de H. Andreaskerk bij Startmonument (zuil) op het kruispunt van de Markt en de Kerkstraat. Download het pdf-bestand voor extra informatie over de bezienswaardigheden die je langs de route tegenkomt. 

 • Ga rechts van de kerk de Markt in.
 • Volg de weg met de bocht naar links. Voorbij de kerk gaat de Markt over in de Wittenburgstraat.
 • Ter hoogte van de Weverstraat zie je aan je rechterhand achter een hek Landgoed Huis Sevenaer.
 • Bij het kruispunt rechtsaf (Didamsestraat). Volg deze rechts van parkeerplaats, op t-splitsing linksaf en weg volgen met bocht naar rechts (Vondellaan). Bij driesprong rechts aanhouden en Vondellaan vervolgen, na ongeveer 150 meter direct ná de snackbar linksaf (Jan Campertstraat). Op het kruispunt rechtsaf (Brederostraat) en op het volgende kruispunt weer rechtsaf (Huygenslaan).
 • Bij het grote kruispunt rechtdoor de Guido Gezellestraat in (attentie verkeer). Vlak voor het einde van de weg en voorbij de gebouwen bij de speeltoestellen rechtsaf via het hek de Gimbornhof in, loop in dit arboretum een gemarkeerde lusroute.
 • Bij het grote kruispunt rechtdoor de Guido Gezellestraat in (attentie verkeer). Vlak voor het einde van de weg en voorbij de gebouwen bij de speeltoestellen rechtsaf via het hek de Gimbornhof in, loop in dit arboretum een gemarkeerde lusroute.
 • Op de grote t-splitsing rechtdoor de voorrangsweg oversteken (attentie verkeer). Neem bij de laatste driesprong, en het dichtst bij de vijver, het zwarte voetpad linksaf. Ná het eerste huis rechtsaf de villawijk in en op de driesprong rechtdoor de weg vervolgen. Bij de bocht naar links (villa Magnolia) rechtsaf het fietspad in, op de volgende driesprong rechtsaf. Je bevindt je nu tussen de velden van het sportpark Hengelder.
 • Loop door totdat je bij de zendmast het park weer verlaat via het hek. Ga rechtsaf op het fietspad, dat je na ca. 150 meter (direct ná de grote parkeerplaats) weer verlaat naar rechts. Volg het zwarte asfaltpad en neem op de driesprong de bocht naar links. Na de bocht naar rechts ga je linksaf en weer direct linksaf het rode fietspad op. De rotonde passeer je links en je vervolgt de weg rechtdoor (Ringbaan Oost). Na de spoorwegovergang vóór de rotonde rechtsaf de voorrangsweg oversteken (attentie verkeer).
 • Op het fietspad linksaf met de bocht mee naar rechts en direct weer links de weg oversteken (attentie verkeer) naar de brug richting Babberich (Fergusonbrug).
 • Onderaan afdaling op driesprong bij einde scherm linkerfietspad aanhouden. Ga de rotonde voor driekwart rond (attentie verkeer).
 • Met Korenmolen De Hoop aan de rechterhand richting Zuidspoor Station volgen. Je gaat onder de tuibrug door en de volgende rotonde ga je eveneens voor driekwart rond (attentie verkeer).
 • Je gaat richting Oud-Zevenaar (Dijkweg) om aan het einde op de t-splitsing linksaf te gaan (Kerkweg).
 • Ga de Oud-Zevenaarsedijk op en ga boven direct rechtsaf het klinkerpad in (’t Olde Processiepad) achter de Martinuskerk langs.
 • Aan het einde van het klinkerpad scherp rechts naar beneden langs ‘Careza de Kroon’ (horeca), na passeren hiervan links van huis met nr. 11 het voetpad ingaan, aan einde hiervan op het hofje rechtsaf (Sint-Annastraat).
 • Op de eerstvolgende t‑splitsing weer rechtsaf (Martinusweg).
 • Vervolgens (en negeer daarbij het kruis op de lantaarnpaal) direct weer linksaf (Leemkuylweg). Deze weg gaat over in De Roosdom.
 • Bij de bocht naar links geheel rechts het onverharde voetpad langs de sloot nemen en aan het einde van het onverharde schelpenpad linksaf het straatje in. Op de t-splitsing rechtsaf het voetpad op. Deze gaat over in een (rood) fietspad. Bij de t-splitsing ga je wederom rechtsaf (Oud-Zevenaarseweg) en volg je het wandelpad.
 • Vrijwel aan het einde van de straat vlak voor de t‑splitsing bij het huis (nr. 20) het fietspad links op gaan. Ga met de bocht naar links de voorrangsweg Ringbaan-Zuid op. Houd links aan op het trottoir en ga rechtdoor de Zuiderlaan in. Op de driesprong linksaf de Panovenweg in en op de volgende driesprong rechtdoor (Breulylaan). Bij de bocht naar rechts ga je linksaf het onverharde voetpad in, om recreatieplas De Breuly heen. Aan het einde van het onverharde pad rechtsaf de asfaltweg nemen (Breulylaan).
 • Bij het tweede onverharde pad ga je linksaf, tussen de bomenrij door. Vervolgens een bruggetje over, rondom de plas en direct na het dierenpark linksaf rond het parkje. Op de t-splitsing de verharde weg linksaf (Panovenweg) langs Recreatieoord De Panoven, bij de driesprong rechtsaf de Ooijselandweg in en aan het einde van de weg rechts aanhouden.
 • Bij de driesprong rechtdoor (Heilige Huisjes), aan het einde van de weg met de bocht naar links en direct rechts de voorrangsweg oversteken (attentie verkeer). Ga de spoorwegovergang over en direct rechtsaf de Stationsstraat in.
 • Bij deze molen ben je aan het einde van het eerste deel (Oost-Zuid gedeelte) van het KUNST&PARKENPAD Zevenaar. Indien je hier het Pad wilt beëindigen en terug wilt keren naar het startpunt, ga je verder langs de molen de Molenstraat in. Deze loop je helemaal af tot aan het grote kruispunt bij de vijver. Hier steek je rechtdoor over (attentie verkeer) de Nieuwe Doelenstraat in en na ongeveer 200 meter bereik je weer het beginpunt bij de kerk.
 • Hier start het tweede (West-Noord) gedeelte van het Pad met een lengte van ongeveer 11 km.
 • Na ongeveer 200 meter, direct ná het schoolgebouw, ga je linksaf (Vestersbos). Bij de driesprong ga je links de Heldringstraat in.
 • Aan het einde ga je op de t-splitsing rechtsaf de Pelgromstraat in en bij het kruispunt rechtdoor Westeinde (attentie verkeer). Na het huis met nummer 3A scherp linksaf een smal voetpad in. Aan het einde rechts voor de garageboxen langs en om het speeltuintje heen. Vervolgens rechtsaf de Abr. Kuyperstraat in die je geheel uitloopt.
 • Bij het kruispunt ga je linksaf de Van Oldenbarneveldtlaan in.
 • Bij het volgende kruispunt rechtdoor oversteken en direct na de flat scherp linksaf gaan. Daarna direct weer rechtsaf de Paganinistraat in.
 • Je loopt langs de school en bij het kruispunt rechtsaf (Van Beethovenstraat), direct hierna op de grote kruising rechtdoor de weg vervolgen (attentie verkeer). Je gaat de tweede weg links (Schubertstraat) en op de driesprong linksaf de Bachstraat in. Daarna ga je direct rechtsaf de Debussystraat in. Aan het einde ga je links de stoep op en rechtsaf voor het huizenblok langs. Direct na huis met nr. 11 linksaf en volg je het voetpad tot aan de voorrangsweg (Mozartlaan). Hier ga je rechtsaf op het trottoir en bij het kruispunt steek je rechtdoor over (Europalaan richting Tortonaplein).
 • Op de driesprong ga je rechtsaf (Privaslaan) en bij de volgende driesprong links de Privaslaan vervolgen. Na ca. 100 meter ga je rechtsaf de Schumanstraat in. Deze gaat met de bocht naar links over in de Beyenstraat, langs een grasveld met speeltoestellen. Bij de bocht naar links direct rechts de Gasperistraat in.
  Na ca. 100 meter ga je in de bocht naar links, rechtsaf het schelpenpad in, langs het weiland en rechtdoor op de verharde weg. Vervolg de bocht naar rechts en dan rechtdoor (Spinet), rechtdoor langs het sportveld van de school.
 • Deze weg gaat over in een fietspad. Direct na de school linksaf voor de school langs. Bij de ingang van de atletiekbaan rechts het hek door en het Rosorumpark 5 in.
 • Bij de t-splitsing rechtsaf langs het water en bij doorgang in struiken en liggende boomstammen rechtsaf en direct links schelpenpad volgen.
 • Vóór het einde van het pad linksaf over het grasveld langs de sloot. Je gaat rechtsaf het bruggetje over en rechtdoor voorbij de ingang van het
  kerkhof. Blijf het voetpad volgen langs het hek van Kinderboerderij Rosorum.
 • Aan het einde bij de t-splitsing linksaf en rechts het bruggetje over. Bij de volgende t-splitsing linksaf en bij de bocht naar links ga je rechtsaf het schelpenpad in. Aan het einde van het schelpenpad ga je rechtsaf het voetpad op en rechts om rotonde heen, rechtdoor (attentie verkeer) de Roodwilligen op. Na ca. 200 meter, direct ná het huis met nr. 10, scherp rechtsaf het fietspad op. Dit blijf je volgen met de bocht naar links en op het pleintje direct rechts. Na het huis met nr. 64 ga je rechtsaf het fietspad op.
 • Je gaat het bruggetje over en direct rechts het schelpenpad op langs het water. Aan het einde rechtdoor de verharde weg in (Sandgat). Bij de bocht naar links ga je rechtsaf Bolthagen in.
 • Op de t-splitsing rechtsaf en bij de ysplitsing houd je links aan. Bij de t-splitsing ga je linksaf en aan einde rechtsaf voorbij de Rabobank. Daarna steek je gelijk links over en sla je een smal pad in, in de richting van de A12. Bij het bruggetje ga je rechtsaf. Bij de driesprong ga je vlak vóór het kunstwerk rechtsaf.
 • Volg het pad langs de sloot en ga bij de verharde weg linksaf (attentie verkeer). Bij de driesprong ga je rechtsaf en bij de volgende driesprong weer rechtsaf (Reisenakker).
 • Je gaat direct links langs het hek (attentie verkeer) en je steekt de weg over (attentie verkeer) om vervolgens rechtdoor het voetpad te volgen langs het bejaardencentrum.
 • Je gaat tussen twee schoolgebouwen door rechtsaf het roodgekleurde fietspad op en loopt zo dicht mogelijk langs de school richting het trapveldje. Bij de t-splitsing ga je linksaf langs het houten schoolgebouw Lindenhage. Op de t-splitsing ga je linksaf langs de sloot op en bij de driesprong rechtsaf richting de kruising met verkeerslichten.
 • Bij de verkeerslichten steek je rechtdoor over (attentie verkeer) de straat de Lentemorgen in en loop je langs het zwembad.
 • Bij het kruispunt ga je rechtdoor.
 • Je loopt langs de Molenstomp, sporthal en bibliotheek.
 • Op het grote kruispunt ga je rechtsaf de stoep op en na ca. 50 meter steek je de weg over (attentie verkeer). Je gaat links de K. Hendrikstraat in en vlak vóór de grote weg ga je rechts de parallelweg in.
 • Bij het huis met nr. 18 steek je links de weg over (attentie verkeer) de R. Anselmstraat in. Aan het einde van de weg ga je linksaf de Karel van Gelrestraat in en bij de bocht naar rechts ga je rechtdoor tussen de huizen. De grote weg steek je over (attentie verkeer) en over de parkeerplaats ga je links langs de Aldi.
 • Achter de bakkerskiosk ga je scherp naar links en dan rechts het plein op (Muldershof).
 • Je steekt het plein rechtdoor over en je gaat op de t-splitsing rechtsaf de Grietsestraat in.
 • Na ca. 100 meter ga je vóór de sportzaak rechtsaf (Mallemoolen) en direct achter het uitzendburo links. Hier ga je direct rechts het bosje in. Dit is het Freulebosje 8.
 • Op de driesprong houd je rechts aan en je volgt het pad rechtdoor. Op de volgende driesprong ga je links en direct rechts langs het gemeentehuis. Bij de verharde weg sla je linksaf het Raadhuisplein op.
 • Op het kruispunt ga je rechtsaf de Marktstraat in.
 • De Marktstraat gaat over in de Markt met aan je rechterhand de Ontmoetingskerk.
 • Je komt weer uit bij het startpunt bij de H. Andreaskerk.
Eindpunt: 6901 AH Zevenaar

Kenmerken