Ommetje Laag-Soeren

Type: Wandelroute
Afstand: 8.0 km

Ommetje Laag-Soeren

Type: Wandelroute
Afstand: 8.0 km

Het ommetje Spankeren vormt samen met het ommetje Laag-Soeren een wandeling langs de Soerense Beek van bron tot IJssel.


Het ommetje Spankeren vormt samen met het ommetje Laag-Soeren een wandeling langs de Soerense Beek van bron tot IJssel.

De verbinding wordt gevormd door een wandeling over de Broekdijk door het Soerense Broek. Bij het ommetje Spankeren wandelen we vanuit de dorpskern naar de Soerense Beek, die in Spankeren de Assenbeek wordt genoemd. De Soerense Beek ontspringt bij de sprengkoppen en -beken in Laag-Soeren.

Sprengkoppen en - beken zijn gegraven om het water van de Veluwe, dat aan de Veluwezoom aan de oppervlakte komt, te kunnen gebruiken voor het opwekken van energie.

Tip: Combineer deze route met Ommetje Spankeren.

Afstand
8.0 km

Dit ga je zien

Startpunt: Laag-Soeren
Eindpunt: Laag-Soeren

Beschrijving

Startpunt: Laag-Soeren

Je start de routebij Café-Restaurant De Harmonie, Harderwijkerweg 35, Laag-Soeren. Vervolgens steekt u:

 • Bij De Harmonie de Harderwijkerweg over en gaat linksaf over de stoep van de Eerbeekseweg. U gaat tussen de huisnummers 4 en 8 rechtsaf het pad in en loopt dit helemaal uit. Aan het einde van dit pad gaat u rechtsaf. Dat is de professor Talmalaan, die u helemaal uitloopt tot de T-splitsing met de Van Zwietenlaan. Hier gaat u rechtsaf tot aan de Harderwijkerweg.
 • Bij de Harderwijkerweg gaat u meteen linksaf het fietspad op, dat parallel aan de Harderwijkerweg loopt, en loopt u 30 meter in die richting. Eventueel kunt u iets verder het gebouw van de voormalige korenmolen aan de linkerkant van de weg bekijken, daarna loopt u weer terug naar dit punt. Hier, tegenover de Boerhaavelaan, steekt u de Harderwijkerweg over.
 • Als u de Harderwijkerweg bent overgestoken vervolgt u de route door de Boerhaavelaan, waar aan uw linkerhand een wijerd (een stuwvijver) heeft gelegen. De Bovenbeek loopt hier nu links van u. Loop door tot aan de duiker (het bruggetje), voorbij het witte huis. Hier ziet u de Bovenbeek links en rechts van u. Vanaf hier kunt u aan uw rechterhand het molenbosje goed zien, waar de Bovenbeek langs loopt.
 • Aan het einde van de Boerhaavelaan steekt u de Badhuislaan over en loopt u over het bruggetje links, aan de overkant van de weg, Nationaal Park Veluwezoom in. Links van u ligt het terrein van het voormalige huis en hotel Laag-Soeren. Volg het pad naar rechts. In de bocht heeft u al zicht op het Priesnitzmonument.
 • U vervolgt uw weg rechtsaf door de Dr. Hartmanlaan met een laanbeplanting van vier rijen beuken. Aan het einde van deze monumentale laan gaat u bij de T-splitsing linksaf de Priesnitzlaan in. Na ongeveer 100 meter slaat u rechtsaf en loopt u over het bospad met aan uw linkerhand een wei en aan uw rechterhand het bos. Ter hoogte van het bankje kunt u het Priesnitzmonument nog beter zien. Aan het einde van dit bospad gaat u rechtsaf en loopt u langs enkele heuvels, waarachter vroeger een ijskelder lag. Bij de Y-splitsing houdt u het linkerpad aan. Aan het einde van dit pad ziet u ‘Landgoed Laag Soeren’ liggen, het voormalige badhotel ‘Bethesda’. Voor de grasvelden (particulier terrein) gaat u linksaf.
 • U loopt naar links over de professor Stokvislaan langs de ‘Vale Ouwe Zate’, de woning van de geneesheer-directeur van het kuuroord ‘Bethesda’. Als u voorbij de woning bent gaat u door het klaphek.
 • Verlenging van de route. Voorbij het klaphek gaat u rechtdoor tot aan het kruispunt van boswegen, waar een bankje staat. Hier gaat u rechtsaf over het pad dat parallel loopt aan de ruiterroute (met de blauwe paal).
 • Voorbij het klaphek gaat u door het bospad naar rechts. U loopt door tot aan de Schaapsallee, waar u rechts aan de overkant van deze allee het voormalige koetshuis ziet. Aan de overkant ligt achter het hek de plek waar vroeger het zwembad was, die ook door het bekenstelsel van water werd voorzien. U loopt verder naar links -tussen het houten hek door- en neemt het zevenminutenpaadje, dat helemaal parallel loopt aan de Schaapsallee. Aan het einde van dit laantje passeert u rechts de slagboom en steekt u de Schaapsallee over.
 • Hier gaat u het eikenlaantje in naar de voormalige watermolen ‘Nagedacht’, waar nog resten van te zien zijn (dit pad was vroeger een weg die onder de beek doorliep; een soort aquaduct dus). Ditzelfde pad loopt u weer terug naar de Schaapsallee.
 • Als u weer terug bent op de Schaapsallee loopt u naar rechts langs het bankje en vervolgt u uw wandeling door rechtsaf het bos in te gaan. U loopt door tot u bij de Soerense Beek bent. Deze beek volgt u tot aan de sprengkoppen. Kort voordat u de sprengkoppen bereikt, loopt aan de linkerkant een wal het bos in. Deze eindigt bij het uiteinde van de linker sprengkop.
 • Bij het bruggetje kunt u de route verkorten (zie routekaart).
 • Kiest u voor de uitgebreide route dan loopt u naar links waar de sprengkoppen samenkomen. Daarna gaat u helemaal om de linker sprengkop heen tot u bij het punt bent waar u begon, maar dan aan de overkant. Hier loopt u verder om de middelste sprengkop heen en vervolgt het pad langs de derde sprengkop en loopt langs het hek aan uw rechterhand tot aan het wildrooster. U kunt ook de trapjes afgaan en aan de overkant weer omhoog richting het heideveld en bij het bankje naar rechts. U gaat het wildrooster over en loopt het bospad in. Houdt u op de Y-sprong rechts aan. Dertig meter voor het weiland neemt u het brede bospad naar rechts. Op dit punt kunt u kiezen voor een alternatieve route.
 • U loopt door tot u bij huizen komt. Aan de linkerkant achter het perceel van professor Winternitzlaan nr. 10 ligt een van de sprengkoppen van de Bovenbeek. Ga gerust even kijken bovenop de wal achter het huis. U ziet het water in de diepte uit de grond opborrelen. U vervolgt de route door tussen de schuren (een houten en een stenen) van de huisnummers 8 en 10 en de slagboom aan de professor Winternitzlaan door te lopen; dit is privé terrein (zie voorwaarden naast de routekaart). Voorbij de twee huizen is er eerst een onverharde weg. Aan het einde daarvan loopt u, voorbij de stallen, naar links de geasfalteerde weg op.
 • Langs deze weg ziet u dat de Soerense Beek rechts van u in een wal ligt bij wasserij Barth Slijkhuis, de zogenaamde opgeleide beek. Aan de linkerkant van de weg kunt u de loop van de Bovenbeek zien. Bij het punt waar u de Bovenbeek kruist kunt u aan de rechterkant achter het weiland zien dat de Soerense Beek en de Bovenbeek heel dicht langs elkaar lopen. Hier hebben twee watermolens gestaan ‘Goedgedacht’ en ‘Welbedacht’’. U loopt de professor Winternitzlaan helemaal uit.

 • Aan het einde van de professor Winternitzlaan komt u bij de Jut van Breukelerwaardlaan. Bij deze T-splitsing gaat u linksaf. Iets naar links ligt het gebouw van de ijsvereniging; de ijsbaan werd gevoed met het water uit de Bovenbeek. U loopt door tot aan de professor Huetlaan. Hier gaat u rechtsaf. Aan het einde van deze laan bent u weer terug bij Café-Restaurant De Harmonie. Dit is het einde van de route.

Eindpunt: Laag-Soeren

Kenmerken