De Slag om Arnhem

Tijdens Operatie Market Garden in september 1944 trachten de geallieerden een aantal belangrijke bruggen in Noord-Brabant en Gelderland in handen te krijgen. Vervolgens moest worden opgerukt naar het Ruhrgebied, het hart van de Duitse oorlogsindustrie. De brug in Nijmegen werd veroverd, maar bij Arnhem stokte het offensief. Nijmegen bleef vervolgens lange tijd frontstad, terwijl Arnhem pas in april 1945 werd bevrijd. Op diverse plekken wordt nog stilgestaan bij Market Garden, zoals in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek en het Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Oosterbeek.

In het spoor van...

De Liberation Route is de route die de geallieerden in de laatste fase van de Tweede Wereld - oorlog aflegden tijdens hun bevrijding van het Europese vasteland. In de regio Arnhem vind je diverse luisterplekken, bezienswaardigheden en historische locaties die deze route markeren en van informatie voorzien.

Meer over de Liberation Route

Operation Market Garden - Beleef de historie

Bezoek Airborne at the Bridge

Airborne Museum Hartenstein

Ontdek en beleef de Slag om Arnhem in het voormalige Britse hoofdgebouw in september 1944. In de Airborne Experience waan je je middenin de strijd. 

Houd de herinnering levend

In september 1944 begonnen de geallieerden met een van de grootste militaire operaties uit de Tweede Wereldoorlog. Operatie Market Garden was een gewaagd plan bedacht door de Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery. Lees hier meer over Operatie Market Garden.

WO2GLD

Bunkers, woonhuizen, landingsterreinen, kloosters, landgoederen, begraafplaatsen, monumenten, ziekenhuizen en kazernes. Met het verdwijnen van de sprekende getuigen zijn het steeds meer de honderden zichtbare en onzichtbare plekken in het landschap en oorlogsbronnen, die samen het verhaal van de zwaar getroffen provincie Gelderland in oorlogstijd vertellen. Bekijk het via WO2GLD.nl

Lees meer

TO GO

In Arnhem en omgeving zijn veel plekken te vinden die herinneren aan de strijd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Volg een van de fiets- of wandelroutes en sta even stil bij de plekken waar ooit heel hard is gevochten.