Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Jewish Jazz, een concert met een verhaal


Waar:
Tuin de Lage Oorsprong

Wanneer:
t/m 26 juni

Zo kun je ons bereiken

Adres:
Tuin de Lage Oorsprong
Van Borsselenweg 36
6862 BJ OOSTERBEEK
Plan je route
Afstand:

Jewish Jazz–een concert met een verhaal. Van Oost-Europese klezmer tot verboden samenwerkingen in clubs in Harlem, New York in de jaren ’30 en van …

Jewish Jazz–een concert met een verhaal. Van Oost-Europese klezmer tot verboden samenwerkingen in clubs in Harlem, New York in de jaren ’30 en van Hollywood musicals tot Noord-Afrikaanse invloeden van de Israëlische Mizrahi Joden van vandaag: de evolutie van jazz is altijd sterk beïnvloed door Joden en hun muzikale erfgoed. Dit is echter geen alom bekende muziekgeschiedenis. Niet veel mensen zijn op de hoogte van de turbulente geschiedenis van een nummer als ‘Bei Mir Bis tu Scheyn’,wereldwijd bekend geworden in de versie van Sammy Cahn gezongen door de Andrew Sisters (‘Bei Mir Bist Du Schön’ 1937), maar oorspronkelijk afkomstig uit een Jiddische musical uit 1932. Toen de Duitsers daarachter kwamen werd het nummer direct verboden. Maar er is ook een versie van de zwarte jazz zanger Sam Gaillard, die allerlei gerechten gebruikte in zijn muziek, van Soul Food tot  Italiaanse en Jiddische gerechten zoals spaghetti, pork stew, potato pie en fried lamb. Een ware 'melting pot' dus.

En wie wist dat ‘I’m Dreaming of a White Christmas,‘Somewhere over the Rainbow’ en ‘April in Paris’ geschreven zijn door Joodse componisten? Zo zijn er nog veel meer voorbeelden die in dit concert op speelse wijze worden gedeeld met het publiek. 


Jewish Jazz volgt het spoor van deze ontwikkelingen aan de hand van verhalen, biografieën, anekdoten en uiteraard via fantastisch muziek, geschreven door George Gershwin, Benny Goodman, Stan Getz, Artie Shaw, Dave Brubeck en vele anderen.

Er zijn twee concerten: om 14.00 uur en om 15.30 uur. Bij de ticketprijs is een drankje naar keuze inbegrepen.
De tuin zelf is geopend vanaf 13.00 en sluit om 17.00 uur.

Prijzen

  • € 12,50 (tuinvrienden)
    € 17,50 (anders)

Hier ga je heen