Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Ontwerpvisies Stadstheater Arnhem | Aanmelden verplicht


Waar:
Arnhem

Wanneer:
t/m 6 december 2022

Zo kun je ons bereiken

Adres:
Stadstheater
Velperbinnensingel 10
6811BP Arnhem
Plan je route
Afstand:

Op dinsdag 6 december organiseert CASA - in samenwerking met de gemeente Arnhem - de publieke presentatie van de visies op de vernieuwbouw van het Stadstheater. Overdag staan de vijf architectenteams tegenover de selectiecommissie, ’s avonds in het Stadstheater om hun ontwerpen met de stad te delen.

Arnhem investeert in zijn culturele vastgoed; na Musis, Museum en Focus is nu het Stadstheater a…

Op dinsdag 6 december organiseert CASA - in samenwerking met de gemeente Arnhem - de publieke presentatie van de visies op de vernieuwbouw van het Stadstheater. Overdag staan de vijf architectenteams tegenover de selectiecommissie, ’s avonds in het Stadstheater om hun ontwerpen met de stad te delen.

Arnhem investeert in zijn culturele vastgoed; na Musis, Museum en Focus is nu het Stadstheater aan de beurt. Het huidige gebouw, bij de oplevering in 1938 de modernste schouwburg van Nederland, verkeert inmiddels in slechte staat. Vandaar dat is besloten tot een gedeeltelijke sloop en nieuwbouw met behoud van de monumentale kwaliteiten. Begin september werden de vijf ontwerpteams bekend gemaakt die een voorstel mogen ontwikkelen. Op dinsdag 6 december presenteren zij hun visie aan de selectiecommissie, ’s avonds vindt een publieke presentatie plaats in de Kleine Zaal van het Stadstheater. In januari 2023 wordt bekend gemaakt welk team zijn visie verder mag uitwerken.

Teams
De geselecteerde teams zijn in alfabetische volgorde:
- Benthem Crouwel Architects met Nelissen ingenieursbureau en Pieters Bouwtechniek Delft
- Braaksma & Roos Architectenbureau en Civic Architects met Arup
- cepezed met Nelissen ingenieursbureau en IMd Raadgevende Ingenieurs
- DP6 architectuurstudio met Nelissen ingenieursbureau en Adviesbureau van de Laar
- Mecanoo met Huygen Installatie Adviseurs en ABT

Met uitzondering van cepezed hebben deze bureaus eerder gebouwen in Arnhem gerealiseerd: Mecanoo het entreepaviljoen van het Nederlands Openluchtmuseum en het Zwaluwpark, DP6 de nieuwbouw van het Focus Filmtheater, Braaksma en Roos de transformatie van ‘Het Paleis op de Heuvel’ en Benthem Crouwel recent nog de vernieuwbouw van Museum Arnhem.

Schouwburggebouw
Het Stadstheater Arnhem op het Koningsplein van de Arnhemse architect F.M.A. Brons verving de vier jaar eerder afgebrande schouwburg uit 1865. Vandaar dat Brons zijn ontwerp het motto ‘Feniks’ meegaf naar de mythische vogel die telkens uit zijn eigen as herrijst. Het monumentale gebouw vertoont trekken van de Nieuwe Zakelijkheid – de blokvormen in gele baksteen zijn duidelijk geïnspireerd op Dudok – maar is klassiek in zijn ornamentiek en symmetrie. Deze opzet is door de uitbreiding van de gemeentearchitect Pet in de jaren zeventig verloren gegaan. Ook het interieur onderging wijzigingen, al zijn de nodige originele elementen inmiddels weer teruggebracht. De Schouwburg ontving daarvoor in 2011 de Willem Diehlprijs, de Arnhemse architectuurprijs voor de beste restauratie, renovatie en transformatie.

Datum: dinsdag 6 december
Aanvang: 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur
Locatie: Kleine Zaal, Stadstheater Arnhem
Entree: gratis, aanmelden verplicht
Aanmelden: mail rsvp@casa-arnhem.nl o.v.v. Stadstheater

Prijzen

  • Gratis

Hier ga je heen