Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Week van de Koloniale Geschiedenis


Waar:
Arnhem

Wanneer:
t/m 31 oktober 2020

Zo kun je ons bereiken

Adres:
Kumpulan op het Landgoed Bronbeek
Velperweg 147
6824MB Arnhem
Plan je route
Afstand:

Museum Bronbeek organiseert een reeks activiteiten rond het thema ‘Oost/West’ in de ‘Week van de Koloniale Geschiedenis’. Het doet dit in samenwerking met Erfgoed Gelderland, Stichting Tong Tong en het Indo Filmcafé/Lux Nijmegen.

Oost is Oost en West is West en nooit zullen de twee samenkomen, aldus de beroemde woorden van Rudyard Kipl…

Museum Bronbeek organiseert een reeks activiteiten rond het thema ‘Oost/West’ in de ‘Week van de Koloniale Geschiedenis’. Het doet dit in samenwerking met Erfgoed Gelderland, Stichting Tong Tong en het Indo Filmcafé/Lux Nijmegen.

Oost is Oost en West is West en nooit zullen de twee samenkomen, aldus de beroemde woorden van Rudyard Kipling. Geografisch lagen deze gebieden ver uit elkaar, maar juist vanwege de koloniale connecties kwamen de mensen uit Oost en West wel degelijk samen. De koloniale periode kenmerkte zich juist door een rijke en veelvuldige uitwisseling van mensen, ideeën en culturen die eeuwenlang plaatsvond. Niet alleen tussen Nederland en Suriname of de Antillen en tussen Nederland en Indonesië. Maar ook tussen het Caribisch gebied en Azië. Zo vertrokken Javaanse immigranten eind 19de eeuw naar Suriname om daar een nieuw leven op te bouwen. En andersom dienden enkele honderden oorlogsvrijwilligers uit Suriname en de Antillen in het KNIL in Indonesië eind jaren 1940. En hun nakomelingen, uit zowel Oost als West, wonen nu in Nederland. Dit jaar grijpt Museum Bronbeek het landelijk thema ‘Oost/West’ van de Maand van de Geschiedenis aan om enkele bijzondere verhalen uit de Nederlandse koloniale geschiedenis onder de aandacht te brengen.

Programma

Op 27 oktober slaat Yvette Kopijn in haar lezing ‘130 jaar Javaanse migratie. Javaanse Surinamers tussen Oost en West’ een brug tussen de koloniale geschiedenis van Oost en West. Zij verhaalt over de mensen die van de ene Nederlandse kolonie migreerden naar de andere. Zij toont aan dat Oost en West elkaar wel degelijk ontmoetten.

Fotografe en kunstenares Suzanne Liem vertelt ook op 27 oktober over het werk dat zij in de Maand van de Geschiedenis voor het Erfgoedfestival op Bronbeek heeft gedaan. Zij ziet Bronbeek als een Oosterse plek in het Westen en doet met foto’s en getuigenissen verslag over de impact van corona op iedereen die op Bronbeek woont en werkt.

In het IndoFilm Café kun je op 28 oktober de film Ziarah zien. Zij gaat over de Indonesische weduwe Sri, die haar man verloor ten tijde van de onafhankelijkheidstrijd tegen de Nederlanders. Samen met haar kleinzoon gaat zij op zoek naar het koloniale verleden, toen Oost en West in Indonesië samen kwamen en weer uit elkaar gingen. De film wordt ingeleid en nabesproken.

Stichting Tong Tong presenteert op 30 oktober de talkshow ‘Mee uit de Oost, gekoesterd in de West. Batik in Nederland’, om de kennis van batik een boost te geven en mensen te informeren over de bijzondere materiële én immateriële betekenis van batik. Kunstenaar en batikonderzoeker Sabine Bolk, erfgoed - specialist/modeontwerper Romée Mulder , kunsthistoricus/modeontwerper Myrthe Groot en schrijfster Dido Michielsen (Lichter dan ik) vertellen je meer.

We sluiten de week op 31 oktober af met de themamiddag ‘Sporen van het koloniale- en slavernijverleden in Gelderland’, die Erfgoed Gelderland voor de Week van de Koloniale Geschiedenis samenstelde. Sprekers zijn Else Gootjes, projectleider ‘Sporen van het Gelderse slavernijverleden’, Lara Nuberg over de herinnering aan slavernij in de Oost, Barbara Esseboom over het interviewproject voor ‘Sporen van Slavernij Gelderland’ en Dineke Stam over het historisch onderzoek naar sporen van slavernij in Gelderland

Ook online vind je interessante informatie: in een aantal vlogs zie en hoor je hoe Oost en West samenkomen in de collectie en de verhalen van Museum Bronbeek.

Download vanaf 1 oktober op www.bronbeek.nl het complete programmaPDF met uitgebreide beschrijvingen, tijden, locaties en noodzakelijke reserveringsinformatie.

De ‘Week van de Koloniale Geschiedenis’ is onderdeel van de landelijke ‘Maand van de Geschiedenis’.

Prijzen

  • Gratis
week-van-de-koloniale-geschiedenis-2020-bronbeek-5-mb_2275850221.jpg

Hier ga je heen