70 jaar Ome Joop's Tour


Waar:
Arnhem

Wanneer:
t/m 22 augustus

Zo kun je ons bereiken

Adres:
Rozet Centrum
Kortestraat 16
6811 EP Arnhem
Plan je route
Afstand:

Dit jaar bestaat Ome Joop’s Tour 70 jaar. Helaas gaat de jubileumtour voor het eerst niet door, vanwege de Coronacrisis. Wel te zien in Rozet: de tentoonstelling 70 jaar Ome Joop's Tour in Rozet. De expositie is nog tot en met 22 augustus gratis te bekijken tijdens openingstijden.

Arnhem kwam niet ongeschonden uit de tweede wereldoorlog. Dat betekende na 1945 handen uit de mo…

Lees verder

Dit jaar bestaat Ome Joop’s Tour 70 jaar. Helaas gaat de jubileumtour voor het eerst niet door, vanwege de Coronacrisis. Wel te zien in Rozet: de tentoonstelling 70 jaar Ome Joop's Tour in Rozet. De expositie is nog tot en met 22 augustus gratis te bekijken tijdens openingstijden.

Arnhem kwam niet ongeschonden uit de tweede wereldoorlog. Dat betekende na 1945 handen uit de mouwen steken en hard werken om de stad weer op te bouwen. De vijftiger jaren zijn moeilijk, de lasten zwaar. Zeker in gezinnen met weinig financiële middelen komen kinderen veel te kort. Ze hebben weinig om thuis mee te spelen en zoeken hun vertier op straat. Het is in die tijd dat Ome Joop Legerstee, samen met agent Van Veldhoven besluit iets voor deze kinderen te doen. Beiden zijn kindervrienden pur sang die de risico’s’ en problemen van die tijd begrijpen en niets liever willen dan de kinderen een doel geven en plezier verschaffen.

Het ondernemende duo neemt het initiatief tot onder andere straatspelen, sporttoernooien en andere buurtactiviteiten. Ook komen zij op het idee een fietstocht te organiseren, een tocht waar kinderen lange tijd naar uit kunnen kijken en die steeds bekender wordt onder de naam ‘Ome Joop’s Tour’!
De Tour wordt een onvervalste jeugdtraditie. De officiële naam wijzigt een aantal malen in: Tour der Verenigde Naties (om verbroedering tussen mensen te symboliseren) en Tour de Frats (verbastering van Tour de France). Vanaf de jaren tachtig maken ook meisjes deel uit van de bonte stoet en sinds 1986 hanteert men de oude, vertrouwde naam. Daarmee doet men recht aan de man die destijds als initiatiefnemer een belangrijke stempel drukte op dit jeugdevenement.

Nu, 70 jaar later bestaat Ome Joop’s Tour nog steeds! De beide zonen van Joop Legerstee en tientallen andere vrijwilligers doen er alles aan om het spoor van Ome Joop te blijven volgen. Zij organiseren jaarlijks een fietstour voor jongens en meisjes in de leeftijd van 9 tot en met 12 jaar, met name voor kinderen die weinig of geen vakantiemogelijkheden hebben. Met ruim 150 kinderen fietst Ome Joop’s Tour door Nederland. De tiendaagse jeugdwielerronde betekent veel voor hen: even weg uit de dagelijkse beslommering, samen met leeftijdgenootjes respectvol genieten en lekker vakantie vieren.

Dit jaar bestaat Ome Joop’s Tour 70 jaar maar kan voor het eerst in al die jaren niet doorgaan vanwege de Coronacrisis. De jubileumtour is daarom verplaatst naar 2021. Met deze tentoonstelling wordt het jubileumjaar geopend.

Lees minder

Wanneer

  • dagelijks t/m 22 augustus 202008.30 - 20.00 uur

Prijzen

  • Gratis
ome-joops-tour-campagnebeeld_208190928.png

Hier ga je heen