Reis terug in de tijd op het LandGOEDfestival

Reis terug naar de tijd van steenrijke kasteelheren, hardwerkende keukenmeiden en adellijke dames in sierlijke jurken. Tijdens het LandGOEDfestival op Huis Zypendaal, Arboretum Belmonte, Kasteel Middachten, Tuin De Lage Oorsprong en Kasteel Rosendael komt de geschiedenis van Gelders Arcadië tot leven!

Gelders Arcadië

Gelders Arcadië is een gebied met een bijzondere cultuurhistorie. Er liggen meer dan 100 buitenplaatsen en landgoederen in dit gebied dat bestaat uit de gemeenten Arnhem, Renkum, Rheden, Rozendaal en Wageningen. In de maanden mei tot en met augustus komt de geschiedenis van vijf kastelen en landgoederen tot leven tijdens het LandGOEDfestival. Er wordt groots uitgepakt met de bijzondere muziektheatervoorstelling Gedroomd Land van theater De Plaats en een feestelijk randprogramma met beeldende kunst, poëzie, muziek en leuke kinderactiviteiten. 

Data & locaties LandGOEDfestival:

Huis Zypendaal za 10 mei t/m zo 12 mei  Arnhem
Belmonte Arboretum vr 17 mei t/m zo 19 mei Wageningen
Kasteel Middachten vr 14 juni t/m zo 16 juni De Steeg
Tuin de Lage Oorsprong vr 28 juni t/m zo 30 juni  Oosterbeek
Kasteel Rosendael vr 23 augustus t/m zo 25 augustus Rozendaal

Gedroomd Land - Muziektheater De Plaats

De Arnhemse theatermakers van Muziektheater De Plaats maken speciaal voor het LandGOEDfestival de voorstelling Gedroomd Land (9+). 

Langgeleden ontdekten welgestelde families de prachtige natuur van De Veluwezoom. Zij bouwden enorme landhuizen met grote tuinen op gronden waar eerst kinderen speelden en boeren hun land bewerkten. Het ‘gewone’ volk keek nieuwsgierig toe. Bleven deze adellieden slechts vermogende vreemdelingen of werden het al snel goede bekenden? De Plaats speelt een avontuurlijk drieluik voor jong én oud in en rondom vijf landgoederen. Vlieg mee door de tijd en verwonder je over de stormachtige en rijke geschiedenis van Gelders Arcadië. 

Gedroomd Land reist langs vijf landgoederen van mei t/m augustus 2019. Per locatie speelt uit de omgeving een acteursensemble, een koor en een orkest mee.

Tickets voor de voorstelling kosten € 10 voor volwassen en € 5 voor kinderen t/m 12 jaar. 

Kom je langs? - Het programma per locatie:

Landgoed De Lage Oorsprong - vrijdag 28 t/m zondag 30 juni

FESTIVAL ONZICHTBAAR LANDSCHAP

Ontdek het landschap met al je zintuigen!

Scarabee, Stichting voor hedendaagse kunst & landschap organiseert deze zomer Festival Onzichtbaar landschap, een festival dat plaatsvindt midden in de natuur. Vanuit het thema 'onzichtbaar landschap' nodigde curator Isabelle Bisseling een groep kunstenaars, parfumeurs en onderzoekers uit. Zij brengen aspecten van het landschap onder de aandacht die normaal bijna niet opvallen of zelfs helemaal onzichtbaar zijn. Zij gebruiken hiervoor verschillende media; niet alleen visueel, maar ook in de vorm van geur- en geluidsinstallaties. Bezoekers worden aangemoedigd om meer van het landschap te ontdekken, door te voelen, kijken, proeven, horen en ruiken.

Zweef door de lucht en voel de wind in de tokkelbaan van kunstenaar Florentijn HofmanVolg je neus en ervaar de geuren die Attic Lab perfumes heeft verborgen. Trek een labjas aan en neem deel aan het Wetlab in the wild van de Waag society, om het landschap op microscopisch niveau te ontdekken. Luister naar de energie van de bomen die Gijs Verhoofstad hoorbaar maakt in de vorm van een soundscape. Maak een wandeling met Isolde Venrooy, en wordt je bewust van jouw relatie met de omgeving. Ben je een traveler of een observer? We openen het festival met het Silent Sky Project van Rob Sweere. Kom naar de Footprint en kijk samen met ons naar de lucht terwijl de zon ondergaat.

Landgoed De Lage Oorsprong is een romantisch landschap met kronkelende paden, waterpartijen en veel historische elementen. Het gebied ligt op een stuwwal, waardoor spectaculaire hoogteverschillen te beleven zijn. Vanaf de 'footprint' waar het oude landhuis heeft gestaan, heb je een fantastische uitzicht over de Neder-Rijn.

Gedroomd Land
Vrijdag 28 juni | 19.30 u
Zaterdag 29 juni | 15.30 en 19.30 u
Zondag 30 juni | 15.00 u

Festival Onzichtbaar Landschap
Vrijdag 28 juni | 21.00 - 00.00 u
Zaterdag 29 juni | 10.00 - 22.00 u
Zondag 30 juni | 10.00 - 18.00 u

Toegang tot het festival is gratis!